Tulpina Omicron stârnește noi îngrijorări. Tratamentele anti-COVID sunt ineficiente în cazul noii variante

Tulpina Omicron stârnește noi îngrijorări. Tratamentele anti-COVID sunt ineficiente în cazul noii varianteSursa: arhiva EVZ

Tulpina mutantă Omicron este mult mai rezistentă la tratamentele pentru COVID, decât predecesoarea sa, Delta. În schimb, vaccinul este mult mai eficient în neutralizarea acesteia.

Este concluzia la care au ajuns mai mulți oameni de știință care au cercetat sensibilitatea variantei Omicron la tratamentul cu anticorpi monoclonali. Aceștia sunt utilizați în tratarea pacienților cu COVID, în vederea prevenirii formelor severe ale bolii. Anticorpii monoclonali sunt administrați la persoane cu risc. Aceeași echipă a studiat și reacția tulpinei Omicron în raport cu anticorpii din sângele persoanelor infectate anterior cu SARS-CoV-2 sau care au fost vaccinate.

Cercetătorii de la Institut Pasteur şi Vaccine Research Institute, în colaborare cu KU Leuven (Leuven, Belgia), Orléans Regional Hospital, Hôpital Européen Georges Pompidou (AP-HP), Inserm şi CNRS au comparat această sensibilitate cu cea de la varianta Delta. Ei au demonstrat că Omicron este mult mai puţin sensibil la anticorpii neutralizanţi în comparaţie cu varianta Delta.

Ei au elaborate un studiu care a fost publicat pe site-ul bioRxiv în 15 decembrie 2021 şi în revista Nature pe 23 decembrie 2021.

sursa foto. EVZ

Concluziile experților

Experții au analizat sângele persoanelor imunizate cu două doze de vaccin de la Pfizer sau AstraZeneca. La cei care fuseseră vaccinați în urmă cu cinci luni, anticorpii din sânge nu mai erau capabili să neutralizeze Omicron. Această pierdere a eficacităţii a fost observată şi la indivizi care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 12 luni.

Administrarea unei doze booster cu vaccin de la Pfizer sau a unei singure doze de vaccin la indivizi infectaţi anterior a condus la o creştere semnificativă a nivelurilor de anticorpi. Aceștia au fost suficienți pentru a neutraliza Omicron.

Oamenii de știință au tras concluzia că numeroasele mutaţii ale proteinei spike i-au permis tulpinei Omicron să evite în mare măsură răspunsul imun. În prezent se fac alte cercetări pentru a stabili de ce această variantă este mai transmisibilă de la un individ la altul și pentru a analiza eficacitatea pe termen lung a unei doze de rapel.

Varianta Omicron descoperită în Africa de Sud

Varianta Omicron a fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud, în noiembrie 2021 şi de atunci s-a răspândit. Se aşteaptă să devină dominant, la nivel mondial, în câteva săptămâni sau luni. Iniţial, studiile epidemiologice au arătat că este mai transmisibilă decât alte variante, precum Delta.

Omicron se răspândește la persoanele care au primit două doze de vaccin şi la cele care au fost infectate anterior, potrivit medicalxpress.com.

Caracteristicile biologice tulpinei sunt încă necunoscute, oamenii de știință reușind să stabilească doar că are peste 32 de mutaţii în proteina spike. De aceea a fost desemnată ca o variantă îngrijorătoare de către OMS, pe 26 noiembrie 2021.