Leguma care face adevărate minuni și este mai bogată în fier decât carnea. Există un mic secret atunci când o consumați

Leguma care face adevărate minuni și este mai bogată în fier decât carnea. Există un mic secret atunci când o consumațiSursa foto: arhivă EVZ

Persoanele care nu consumă carne au la îndemână o legumă ce poate să facă adevărate minuni asupra organismului. Exisă o condiție înainte de a o consuma.

Există o legumă consumată în cantități industriale la nivel mondial și care este bogată în fier și proteine. Cartoful, necunoscut în Europa până la descoperirea Americii de Cristofor Columb, ajută la atenuarea efectelor anemiei.

Care sunt proprietățile cartofului și cum ar trebui să fie consumată această legumă

Cartoful poate să fie un substituent al cărnii, având proprietăți asemănătoare. Este o bună soluție pentru persoanele care sunt vegetariene. Un cartof copt, cu dimensiuni peste medie, conţine de trei ori mai mult fier decât o porţie de 85 de grame de carne de pui, spun nutriționiștii.

Pentru a ne beneficia de absorbţia fierului, cartofii ar trebui să fie copţi, nu fierţi sau prăjiţi. În cazul în care nu mâncaţi carne, cartofii copţi se pot asocia fie cu broccoli preparat la aburi, ardei gras, puţin caşcaval topit şi un pic de iaurt, fie cu brânză şi puţin mărar.

Cartofii sunt cultivați în peste 120 de țări și sunt consumați zilnic de peste un miliard de oameni. Ei conțin amidon, vitamina C, fibre, proteine și mult potasiu.

Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.

Gătitul la temperaturi de peste 170 °C distruge parțial substanțele

Cartoful conține glicoalcaloizi, cum ar fi solanina și ciaconina. Acești alcaloizi, care protejează planta, se găsesc în special în frunze, germeni, vlăstari și fructe. Expunerea la lumină creşte conținutul de glicoalcaloizi din tuberculi. Gătitul la temperaturi de peste 170 °C distruge parțial aceste substanțe. Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe.

Expunerea la lumină produce înverzire prin sinteză de clorofilă, aceasta indicând cazurile în care tuberculii devin mai toxici. De aceea, nu este indicat să mai consumăm cartofi atunci când culoarea acestora, după decojire, devine verzuie, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News