Motivul pentru care, spre deosebire de alte țări, România riscă să se confrunte cu un val Omicron agresiv

Motivul pentru care, spre deosebire de alte țări, România riscă să se confrunte cu un val Omicron agresivsursă: arhivă

Faptul că unele țări din vest oferă prognoze optimiste în legătură cu varianta Omicron nu înseamnă că acestea se vor aplica și în România. Explicația este foarte simplă: procentul populației vaccinate împotriva bolii COVID-19 din statul nostru nici nu se apropie de cel din țările străine. Este mult mai bine să încercăm să prevenim o situație tragică decât să așteptăm să observăm ce se întâmplă. Ar fi un joc prea periculos, spune medicul de terapie intensivă Radu Țincu.

Varianta Omicron va deveni dominantă, potrivit specialiștilor, în circa două, trei săptămâni și în România. Africa de Sud, statul în care a fost raportată inițial această mutație a virusului SARS-COV-2 a transmis, la finele anului 2021, că numărul cazurilor de infectare a început să scadă deja, iar numărul deceselor în rândul pacienților a fost mai mic decât în alte valuri pandemice. Numai că în spatele tuturor acestor prognoze, există explicații științifice.

De exemplu, varianta Omicron, despre care epidemiologii au descoperit că este mult mai transmisibilă decât Delta, se răspândește repede la un număr mare de persoane, pe „fast forward”. „Așa se poate explica de ce în Africa de Sud, țara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultima perioadă”, potrivit șefului MedLife.

Varianta Omicron va deveni dominantă la jumătatea lunii ianuarie

Cert este că, în curând, România se va confrunta cu un nou val pandemic, ce va fi declanșat de infectarea cu Omicron.

„Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a explicat medicul de terapie intensivă Radu Ţincu.

Medicul Radu Țincu lansează un avertisment

Potrivit estimărilor Institutului Național de Sănătate Publică, tulpina Omicron va conduce la îmbolnăvirea zilnică a 25.000 de persoane, la sfârșitul lunii ianuarie. „Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicţie. Ştim că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă şi o parte bună a acestei situaţii. Din datele pe care le avem din Marea Britanie şi din vestul Europei, Omicron produce forme uşoare de boală.

Marea Britanie chiar a dat ieri publicităţii un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienţilor cu 20-25 la sută şi reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a mai explicat cadrul medical Radu Ţincu.

Cu toate acestea, România nu are același procent de populație vaccinată, a avertizat medicul, precizând că prognozele din străinătate nu pot fi reproduse în totalitate și în țara noastră.