Dezbaterile pe tema certificatului verde COVID-19, întrerupte. Scandal în Parlament. PSD a părăsit sala. „Se prefac că e urgență” LIVE TEXT

Dezbaterile pe tema certificatului verde COVID-19, întrerupte. Scandal în Parlament. PSD a părăsit sala. „Se prefac că e urgență” LIVE TEXTsursă: arhivă

Proiectul legislativ 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă este dezbătut în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, după ce, la finele lunii octombrie, acesta a fost respins de Senatul României.

„Avem nevoie de certificatul verde ACUM”

UPDATE 4: „Noi am cerut urgentarea proiectului, nu am avut susținere de la celelalte partide. Se pare că și săptămâna asta e un joc politic și se prefac că este o urgență acest proiect și apoi găsesc nereguli procedurale pentru a-l amâna. Noi ne confruntăm cu un număr foarte mare de decese în România. Avem un număr mare de infectări. Nu mai putem amâna acest proiect la nesfârșit.

Sigur, el este perfectibil. Trebuie să dezbatem proiectul și trebuie să-i dăm o formă, oricare ar fi acea formă. Avem nevoie de certificatul verde ACUM. Dezbaterile nu mai trebuie amânate. Să vedem cum facem cu cei care au făcut boala, dar nu au declarat...”, a spus Cosette Chichirău, USR.

Dezbateri întrerupte în Comisia de Sănătate. PSD a părăsit sala

UPDATE 3: Dezbaterile au fost întrerupte în Comisia de Sănătate. Parlamentarii AUR au acuzat trecerea proiectului legislativ pe „repede înainte, la fel ca la Senat”, după ce au intrat cu forța în ședința privind certificatul verde COVID-19.

PSD a părăsit sala după scandalul făcut de AUR și a susținut că procedurile nu pot fi demarate nici cum dorește USR (dezbateri cu șase comisii), nici cum vrea AUR.

AUR acuză încălcarea procedurilor legate pentru trecerea certificatului verde COVID-19

UPDATE 2: Dacă se încalcă procedurile legale și Constituția României, AUR anunță că va apela la ajutorul instanței pentru rezolvarea acestei spețe. Membrii AUR au acuzat încălcarea procedurii și grăbirea proiectului pentru a intra în dezbaterile Comisiei de Sănătate.

„Procedurile supuse la vot nu sunt acceptate. Trebuiau aduse amendamente până pe 12. Nu ne lasă să aducem amendamente. Avem termen să le depunem și să le dezbatem. Regulamentul de dezbatere al comisiilor este foarte clar și spune că aceste comisii nu pot fi convocate în mai puțin de 24 de ore din momentul în care s-a făcut anunțul.

După ce Nelu Tătaru a încercat sa convoace ședință si a reușit în urma votului din Plen, a Comisiei de Sănătate, am fost si noi martori la ședință care nu avea nici for, nu se putea lua nicio decizie. Cine nu a respectat legea, se va lovi de ceea ce s-a întâmplat în PE, unde consilieri au dat în judecată PE.”, a declarat Antonio Andrusceac (AUR).

George Simion pune tunurile pe PSD

UPDATE 1: „PSD, dacă îndrăznește să își bată joc în halul ăsta de români, nu cred că va mai avea nici 40% în sondaje, nici 30% în sondaje. Să vină Marcel Ciolacu, cel care garanta libertatea românilor, să spună cum se raportează la faptul că vor fi suspendate contractele de muncă. Pentru ce e nevoie de așa ceva? Eu am înțeles, certificat verde, dar să suspenzi dreptul la muncă... Păi foarte mulți votanți PSD vor avea dreptul la muncă suspendat”, a declarat George Simion, liderul formațiunii AUR, la dezbaterile din Camera Deputaților.

Știre inițială: Proiectul de lege 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă a fost respins, miercuri, 27 octombrie, de Senatul României. Inițiativa a fost votată de 67 de senatori. Ar fi fost nevoie de doar încă 2 voturi ca proiectul să treacă. Astfel, inițiativa PNL-UDMR a ajuns la dezbateri în Camera Deputaților pe 8 noiembrie.

Inițiativa va fi dezbătută de în primă instanță de Comisia de Sănătate. Comisia de Muncă a solicitat o ședință comună a tuturor celorlalte cinci comisii sesizate pentru a discuta proiectul legislativ. Trebuie subliniat că, în acest caz, Camera Deputaților este cameră decizională.

Certificatul verde COVID-19 poate deveni obligatoriu și la locul de muncă. Astfel, în toate instituțiile publice, companii și regii de la stat, angajatorii ar putea fi puși în situația de a solicita prezentarea certificatului verde COVID-19 angajaților care doresc să continue să presteze activitate la compania în cauză. De altfel, în ceea ce privește mediul privat, măsura se va aplica la locurile de muncă unde își desfășoară activitatea mai mult de 50 de salariați simultan.

Ce se întâmplă cu angajații care refuză să prezinte dovada vaccinării

Codul QR cu ajutorul căruia se verifică certificatul verde COVID-19 este scanat cu aplicația mobilă Check DCC. Dacă nu prezintă documentul la locul de muncă, angajații riscă să fie concediați.

Inițial, șeful instituției publice sau, după caz, patronul firmei private poate decide suspendarea dreptului la muncă pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit proiectului legislativ. În cazul în care salariatul decide să facă dovada certificatului verde, măsura de suspendare se va ridica.

Dacă perioada de 30 de zile expiră, iar salariatul tot nu prezintă certificat verde COVID-19, în cazul instituțiilor de stat, contractul de muncă încetează. La privat, angajatorul poate dispune ruperea contractului de muncă sau prelungirea suspendării.

Ce poate să facă salariatul pentru a nu fi concediat

La stat:

  • vaccinarea cu prima doză – până la eliberarea certificatului verde, vor fi decontate testele (PCR, antigen);
  • vor fi decontate testele pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.

La privat:

  • vaccinarea cu prima doză;
  • angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 până la eliberarea certificatului verde;
  • angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News