Exclusiv. Rețeta de poale în brâu păstrată cu sfințenie în Bucovina, de pe vremea lui Petru Rareș. Secretul care îi dă un gust magic este incredibil

Exclusiv. Rețeta de poale în brâu păstrată cu sfințenie în Bucovina, de pe vremea lui Petru Rareș. Secretul care îi dă un gust magic este incredibil

Faimoasele poale în brâu din Bucovina sunt fala gospodinelor din nordul Moldovei. O antreprenoare din județul Suceava, care s-a dedicat dezvoltării turismului rural și ecoturismului în pitoreasca Vale a Șomuzului din sudul Bucovinei, dezvăluie secretele unei rețete păstrate cu sfințenie de moldovence de sute de ani.

Mirela Nechita s-a născut în satul Dolheștii Mici din Valea Șomuzului. Ea a înființat acum câțiva ani Asociația Turist în Dolhești, care are ca scop punerea în valoare a ecoturismului și turismului cultural a regiunii de la granița cu județele Neamț și Iași. Pasionată de promovarea gastronomiei tradiționale din Bucovina, antreprenoarea a împărtășit rețeta unui desert care face deliciul turiștilor români și tot mai numeroșilor turiști străini care vizitează acest ținut. Este vorba de celebrele poale în brâu.

Mirela Nechita, inițiatoarea programului de turism rural Turist în Dolhești

Savoarea stă în detalii

„Avem nevoie de 1 kilogram de făină, 200 grame de zahăr, 2-3 ouă, un cub de drojdie
500 ml lapte și circa 150 grame de grăsimi (dar se poate folosi și untură curată). Mai trebuie mirodenii, zahăr vanilat, esență de rom, coajă de lămâie, precum și o linguriță de sare.
Mai întâi pregătim chersanul, adică covățica pentru frământat. Ne punem șorțul de bucătărie și cu baticul strângem părul, ne spălăm bine pe mânuțe și ne apucăm de treabă. Se fierbe laptele. Când este gata îl turnăm peste untură. Putem pune și zahărul în lapte.

Coacerea pe vatră e obligatorie pentru un desert cu gust autentic

Semnul Sfintei Cruci dă un gust unic poalelor în brâu din Valea Șomuzului

Facem un cuib în făină și turnăm cu încredere laptele peste făină. Poate credeți că nu este bine, dar vă asigur că va fi perfect pentru aluatul nostru. Separat punem drojdia în puțină apă caldă și așteptăm să se răcească vulcanul de maia naturală, și le amestecăm dar înainte punem ouăle, sare. Le frământăm cu nădejde mai bine de 30 de minute. Aluatul trebuie să înceapă să crească în mâinile noastre. Îl lăsăm la dospit, dar mai înainte facem semnul Sfintei Cruci și îl acoperim cu un ștergar curat. Se ține la cald.
Separat facem umplutura de brânză. Circa 2 kilograme de brânză le amestecăm cu 500 grame de zahăr, 8 ouă, mirodenii, stafide, circa 10 linguri de făină de grâu. Se amestecă bine toate până are consistență și cremozitate. După ce a crescut aluatul, îl luăm la modelat și ca să desăvârșim plăcintele și să fie într-adevăr cu poalele în brâu, le modelăm pe fiecare în parte cu brânză în mijlocul turții și cu marginile aduse în mijloc.
Se pun în tăvi, se ung cu ou și se dau la cuptorul încins la circa 180 grade. După 45 minute se scot, se primenesc cu oleacă de sirop și se bagă la aburit sub o față de masă. Se servesc calde, puse frumos pe platoul de lemn. Poftă bună la plăcinte!!", încheie Mirela Nechita.
Sursa foto: Facebook / Turist în Dolhești

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro