Sarmale şi poale-n brâu, la o şură tradiţională

Sarmale şi poale-n brâu, la o şură tradiţională

În cadrul Zilelor oraşului Piatra Neamţ, organizatorii au amenajat o stână tradiţională, unde locuitorii din oraş, dar şi turiştii, pot degusta mâncăruri tradiţionale, în timp ce sunt reînviate şi vechi obiceiuri din zonă.

În ştrandul de la poalele codrilor Bahrin, angajaţii Centrului pentru Cultură şi Artă Carmen Secularae, sprijiniţi de meşteri din zonă au construit o „şură tradiţională“, formată din trei încăperi.

Una, un fel de cameră de zi, unde se cântă şi se dansează, la mijloc o bucătărie, în care femei şi fete, îmbrăcate cu ii şi catrinţe, întreţin focul şi fac rând pe rând mămăliguţe şi fierb sarmane în foi de viţă, varză sau hrean. Alături, mâinile iscusite ale celor care nu au uitat cum se ţese şi cum se toarce muncesc cu spor. Totul este garnisit cu lucruri de artizanat.

Târg de meşteri populari

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că manifestările cuprind şi un târg al meşterilor populari, un lingurar sucevean şi-a expus marfa: linguri de la câţiva centimetri până la un metru, decorate şi sculptate cu migală. Din acest decor nu lipsesc bărbaţii care cântă la bucium şi nici dansatorii profesionişti.

„Pentru zilele oraşului Piatra Neamţ, Centrul Carmen Saeculare a pregătit un concept nou de manifestare dedicat în egală măsură şi Sărbătorii Sânzienelor. S-a amenajat o aşezare ţărănească, cu o şură specifică stânelor din zona Neamţului, cu bucătărie unde se prepară non-stop sarmale, sortimente diverse, de post, cu carne, cu urdă, în foaie de viţă, de podbal, de fasole, hrean, ştevie, varză, plăcinte poale-n brâu cu brânză dulce, sărată, cu urdă sau cu varză, toate calde, făcute în cuptor de lut. Invitaţii sunt serviţi cu socată, sucuri de brad şi de fructe naturale. Pietrenii au posibilitatea să vadă meşteri populari la lucru, vor putea asculta rapsozi populari interpretând muzică tradiţională la bucium sau fluier, vor putea auzi cântece şi balade ciobăneşti, strigături de Sânziene şi dansuri populare“, spune Ionuţ Cucoară, directorul Centrului Carmen Saeculare.

Dacă astăzi bucatele au fost gratis, mâine şi duminică o sarma va costa 50 de bani şi 3 lei plăcinta. În schimb, băuturile răcoritoare pregătite de maicile de la Mănăstirea Văratec sunt gratuite.