Îl bem zilnic, este îndrăgit de toată familia, dar poate deveni dușmanul nostru. Ce boli provoacă dacă îl consumăm în exces

Îl bem zilnic, este îndrăgit de toată familia, dar poate deveni dușmanul nostru. Ce boli provoacă dacă îl consumăm în excesSursa: Pixabay

Potrivit experţilor, prea mult lapte ar putea fi dăunător pentru sănătate, în special la adulţi.

Conform rezultatelor unui studiu, consumarea unei cantități mari de lapte nu a scăzut riscul fracturilor. Mai mult, în cazul femeilor care au consumat mai mult de trei pahare cu lapte pe zi, a fost constatat un risc crescut de deces, față de cele care au băut mai puțin de un pahar pe zi. Şi în cazul bărbaților tendința se menține, dar corelația nu este atât de puternică.

Tot ce știam de mici despre beneficiile laptelui sunt demontate de noile cercetări

Consumul ridicat de lapte nu este asociat unui risc mai mic de fracturi, în schimb corelează cu un risc crescut de deces, în special la femei. În același timp, consumul ridicat de produse obținute prin fermentarea laptelui, cum ar fi iaurtul sau brânza, pare să aibă efecte benefice, conform unui studiu derulat timp de 20 de ani în Suedia. Chiar dacă nu stabilește o legătură de cauzalitate, cercetarea aduce în atenție potențialele efecte negative ale unui consum ridicat de lapte.

Pentru a stabili corelațiile dintre consumul ridicat de lapte și efectele asupra sănătății, cercetători și specialiști din cadrul Universității Uppsala, Agenției Naționale pentru Alimente și Departamentului de Sănătate Publică din Suedia, au urmărit timp de aproape 20 de ani dietele a 61433 femei și timp de cca. 11 ani alimentația a 45339 bărbați. Conform rezultatelor studiului, consumarea unei cantități mari de lapte nu a scăzut scăzut riscul fracturilor.

Dr. Simona  Carniciu: Consumați lactate de maximum trei ori pe săptămână

Astăzi vedem când devin dăunătoare lactatele pentru organismul unui adult. E important să știm că laptele în exces nu mai face atât de mult bine după vârsta de şase ani.

Expertul în boli metabolice și nutriție dr. Simona Carniciu ne spune cu ce putem înlocui laptele, dar și de ce nu este recomandat să bem cafea cu lapte în fiecare zi.

Dacă laptele la copii este chiar recomandat, nu acelaşi lucru se poate spune despre consumul lui în cazul adulţilor, atrag atenţia medicii.

Laptele în exces este dăunător pentru adulţi

La adulţi, această chestiune este controversată. Unii adulţi beau lapte chiar de plăcere, ca gust, fără să conştientizeze că laptele, după o anumită vârstă, 6-7 ani, nu se mai digeră ca la copii, din cauza unei enzime care la ei nu mai există. Şi, atunci, din lapte vom beneficia de calorii, colesterol, a explicat medicul Simona Carniciu, joi, la rubrica Sfat de Sănătate.

A doua problemă este că noi ca naţie, suntem învăţaţi să consumăm multă lactate şi, atunci, ne putem trezi cu un exces şi caloric, dar şi de grăsimi.

Medicul avertizează: niciodată nu este bine să asociem lactatele cu ouă sau carne

Nu spune nimeni că produsele lactate nu sunt sănătoase, dacă sunt consumate cu precauţie, cu moderaţie. Ideal ar fi să mâncăm lactate o singură dată pe zi şi, dacă se poate, de 3-4 ori pe săptămână, nu mai mult", a precizat medicul nutriţionist.

Ca regulă, dr. Carniciu spune că niciodată nu este bine să asociem lactatele cu ouă sau alte tipuri de carne. În plus, nu este indicat, ca adulţi, să consumăm lactate zilnic: adică, în niciun caz, cereale cu lapte în fiecare dimineaţă.

Medicul mai avertizează că laptele pus în cafea ne-ar putea face mult rău: Nici laptele adăugat în cafea nu este recomandat din punct de vedere medical, chiar dacă nu este lapte condensat, cum se folosește adesea. Laptele în cafea îngreunează digestia, a mai spus dr. Simona Carniciu la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News