Ce se întâmplă dacă renunți la cafea? Află care sunt efectele negative care apar imediat!
- Emma Cristescu
- 10 octombrie 2021, 06:46
Cafeaua are o serie de beneficii pentru sănătate și pentru psihic, dar renunțarea la acest obicei are efecte negative la scurt timp de la renunțare.
Află care sunt cele 5 efecte negative după ce renunți la cafea:
1. Oboseală și dureri de cap
După ce renunți la cafea poți intra în sevraj din cauza lipsei de cofeină. Acesta poate provoca oboseală, dureri de cap și unele schimbări de dispoziție destul de vizibile. Ele durează, de obicei, între 7 și 10 zile, dar le poți evita dacă renunți treptat, în loc să renunți brusc. La fiecare 2 sau 3 zile, reduci cantitatea câte puțin.
2. Slăbești sau te îngrași
Băuturile acidulate cu cofeină pot conține până la 200 de calorii per porție. Să renunți brusc la ele poate să ducă la slăbire, dar și la îngrășare, întrucât cofeina este un puternic suprimant temporar al apetitului. Aceasta poate crește rata metabolică. Cafeaua neagră te ajută să arzi mai multe calorii.
3. Scade rezistența fizică
Cofeina îmbunătățește performanța și intensitatea exercițiului.Specialiștii sfătuiesc să nu renunți înainte de antrenamente sau la o cursă sportivă.
4. Dispare efectul laxativ
Cofeină este un foarte bun laxativ în fiecare dimineață, dacă renunți la acest obicei, tranzitul tău intestinal se va regla mai greu.
5. Pierzi beneficiile
Un studiu publicat în Breast Cancer Research a arătat că femeile care beau cinci sau mai multe căni de cafea pe zi sunt cu 57% mai puțin susceptibile să dezvolte cancer de sân negativ decât cele care beau mai puțin de o cană pe zi. Și un alt studiu american recent, din Jurnalul de Epidemiologie, a arătat că să bei între trei și cinci căni de cafea pe zi asta îți poate reduce riscul de a muri de boli de inimă cu 21%.
"Cunoștințele noastre despre cafea se înmulțesc. Pe zi ce trece învățam mai multe atât despre beneficiile, cât și despre riscurile consumului de cafea", susține dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Scoală de Sănătate Publica Harvard “T.H. Chan”.
Când devine cafeaua nocivă?
Dr. Eric Rimm spune că beneficiile cafelei pentru sănătate sunt asociate cu un consum între una și cinci cesti de cafea pe zi. Prea multă cafeină - peste 300 de miligrame pe zi - poate duce la insomnie, nervozitate și palpitații cardiace. În plus, cafeina consumată după prânz poate perturbă somnul.
"Daca bei cafea și dormi mai puțin de 7 ore în fiecare noapte, s-ar putea să ai un risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni cronice pe termen lung", spune dr. Rimm.