Autorități depășite de situație. Pericolul ascuns care face mii de victime. În București situația este gravă

Autorități depășite de situație. Pericolul ascuns care face mii de victime. În București situația este gravă Ambrozie. Sursa: Arhiva EVZ

Ambrozia planta nocivă care provoacă numeroase probleme persoanelor care suferă de astm și nu numai pare să fi invadat Capitala.

Tufele de ambrozie au crescut și s-au dezvoltat peste tot, în zona Academiei Române, în preajma Palatului Parlamentului și prin multe alte zone. Planta este foarte nocivă și provoacă numeroase alergii persoanelor sensibile. În unele cazuri acestea intră, chiar, în șoc anafilactic.

Medicii trag un semnal de alarmă și atrag atenția asupra pericolului care face viața un calvar câtorva zeci de mii de bucureșteni.

„Sunt foarte multe terenuri proprietate publică, nu mai spunem de terenurile proprietate privată, care sunt năpădite de ambrozie! Știți ce se întîmplă? Sunt foarte mulți proprietari care au proprietăți neîngrijite și care spun: Domnule, cum să mă tragă pe mine la răspundere Municipalitatea, în condițiile în care ei nu sunt capabili să-și facă în propria curte treaba! Avem foarte multe legi care nu se mai respectă în București!”, a declarat Adrian Vigheciu, consilier municipal București, conform Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii avertizează asupra problemelor provocate de ambrozie

Medicii avertizează asupra problemelor pe care le face ambrozia unui număr foarte mare de bucureșteni.

„Ambrozia este o problemă de sănătate publică. Polenul de ambrozie este puternic alergizant și numărul de pacienți care sunt sensibilizați și au manifestări clinice de alergie la ambrozie este din ce în ce mai mare. Problema afectează persoane care nu au avut alergii și produce un risc de complicații care se pot adăuga altor patologii și pot rezulta boli grave, cum ar fi astmul”, a declarat Poliana Leru, medic alergolog, conform sursei citate mai sus.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu combat buruiana

În urmă cu câțiva ani, autoritățile au impus, prin lege, amendarea proprietarilor care nu-și curăță terenurile de ambrozie. Același act normativ îi obligă să combat această plantă pe administratorii drumurilor, căilor ferate, cursurilor de apă și bazinelor piscicole. Este vorba despre nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, modificată anul trecut printr-o altă lege, nr. 129/2020.

Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă regulile de combatere a ambroziei.

Guvernul a decis la începutul acestui an, noi măsuri de combatere a buruienii ambrozia. Actul normativ vizează, printre altele, simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu ambrozie.

Controalele să fie realizate de autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.