Cea mai grea perioadă a anului. Persoanele alergice sunt în suferință. A înflorit ambrozia
- Mihnea Talau
- 8 august 2021, 08:41
Începe cea mai grea perioadă din an pentru persoanele care suferă de alergii respiratorii. A înflorit ambrozia, planta care le face viața un calvar. În București, sunt zeci de terenuri neîngrijite, pe care crește această buruiană.
În locul unui gazon cu flori, lângă o stație de autobuz tronează „Măria Sa, Ambrozia”. Buruiana s-a întins peste tot, chiar și în vecinătatea Senatului României. O adevărată plantație de ambrozie a „ieșit” în fața clădirii Academiei Române.
Începe maximul de polenizare a plantei, o perioadă de chin pentru alergici.
„Sunt probleme cu respirația, ochii roșii, dificultăți la somn... În toată perioada de vară eu trebuie să iau antihistaminice, care dau și o stare de somnolență și îmi reduc atenția, iar senzația asta de sufocare, de care nu prea scapi, e foarte neplăcută”, povestește Ana Roșioru, persoană alergică.
De când se poarta mască nu au mai fost atât de multe alergii
Diana Deleanu - medic primar alergolog, spune că anul trecut, când oamenii au început să poarte mască, a observat că nu au fost atât de multe alergii, însă atrage atenția că trebuie ținut cont și de condițiile climatice. „Anul acesta avem forme severe de alergie la polen”, spune medicul.
Dr. Deleanu atrage atenția că se poate întâmpla ca până la 80 la sută dintre pacienții cu alergie la ambrozie să dezvolte astm bronșic.
Imunoterapia prin care poate fi înlăturată alergia durează 36 luni și costă în jur de 1.600 de lei pe an.
Amenzi pentru proprietarii de trenuri care nu înlătură ambrozia
Boala ar putea fi evitată, dacă ambrozia ar fi înlăturată. Proprietarii de terenuri pe care crește ambrozie au primit notificări de la Poliția Locală să le curețe, iar cei care nu s-au conformat au fost avertizați.
Între 16 iulie și 31 octombrie, terenurile sunt verificate a doua oară și proprietarii iresponsabili sunt sancționați. În multe cazuri, nici amenzile nu îi determină pe oameni să își îngrijească proprietățile.
„Cuantumul sancțiunii este, din punctul nostru de vedere, destul de mic, în cazul persoanelor fizice vorbim de o sancțiune de la 1.000 la 5.000 de lei, el are dreptul legal de a achita 500 de lei în 15 zile și poate are o suprafață de teren de 1 ha, unde costurile de a aduce terenul la starea de normalitate sunt cu mult mai mari decât amendă de 500 lei”, atrage atenția Daniel Rășică, director al Poliției Locale București, anunță Digi24.
Proprietarii care nu au curățat deja terenurile primesc amenzi de până la 20 de mii de lei, dacă sunt persoane juridice.