Autoritățile au stabilit planul de combatere a pandemiei. Ce se va întâmpla din toamnă

Autoritățile au stabilit planul de combatere a pandemiei. Ce se va întâmpla din toamnă

Autoritățile au creionat un plan de combatere a valului patru al pandemiei de COVID care se bazează pe trei principii. În funcție de evoluția numărului de infectări, se va decide introducerea certificatului COVID pentru anumite activități.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a precizat că indiferent cât de mare va fi incidența cazurilor de coronavirus, persoanele vaccinate se vor bucura de toate libertățile. Potrivit spuselor sale, în acest sens a fost elaborat cadrul legal pentru folosirea certficatului de vaccinare. Iar pe de altă parte, a mai precizat ministrul, se iau în discuție următoarele căi de acțiune pentru momentul în care numărul de cazuri va crește, iar paturile de spital vor fi insuficiente.

„Sunt discuții între reprezentanții Ministerului Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență, specialiștii de la INSP, referitoare la cum vom acționa dacă cifrele incidenței vor crește semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple”, a precizat ministrul Ioana Mihăilă.

Principiile pe care se bazează planul de acțiune

Potrivit spuselor ministrului Ioana Mihăilă, planul de combatere a valului patru al pandemiei de COVID se bazează pe câteva principii clare. Acestea sunt, potrivit ministrului, menținerea școlilor deschise, cât mai mult timp posibil, menținerea dreptului de circulație liberă pentru toate persoanele vaccinate și, în al treilea rând, păstrarea în funcțiune a unor sectoare de economie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ținem școlile deschise cât mai mult timp posibil, așa cum este în ordinul comun acum până la șase la mie incidență într-o localitate, școlile vor fi deschise pentru învățământul față în față dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce privește situația infecțiilor la copii.

Un al doilea principiu și un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricționăm circulația persoanelor vaccinate. Şi un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul Horeca”, a explicat ministrul Ioana Mihăilă.

Autoritățile vor decide dacă se impune certificatul COVID

Ioana Mihăilă a precizat că în funcție de cum va evolua pandemia, autoritățile vor introduce certificatul COVID. Acestea vor fi valabile doar în cazul anumitor activități, în funcție de creșterea numărului de infectări.

„Plecăm de la aceste trei principii și în funcție de cum va evolua pandemia vom vedea la care dintre activități vom verifica aceste certificate, permițând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim poate la activități care implică un risc mai mare de transmitere, iar acestea sunt activitățile în spații închise cu aglomerări de persoane”, a precizat Ioana Mihăilă.