Un epidemiolog român anticipează mari probleme aduse de valul al 4-lea al pandemiei. Va fi extrem de costisitor
- Nicolae Comănescu
- 2 iulie 2021, 10:50
Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit despre efectele pe care le va crea un nou val de pandemie, ce va avea la bază mutația Delta a virusului.
Previziuni alarmante făcute de Octavian Jurma, cercetător, care anticipează mari probleme aduse de valul al patrulea al pandemiei de coronavirus. Și asta din cauza tulpinii Delta, care va deveni dominantă și este extrem de contagioasă.
Octavian Jurma anticipează mari probleme aduse de cel de-al 4-lea val al pandemiei de coronavirus
„Dacă valul patru va fi însoțit și de un val de decese, va fi extrem de costisitor. Să nu uităm că avem două componente de pandemie, avem valul de infectări, dar și o tulpină foarte agresivă, care este mult mai infecțioasă ca tulpina britanică și provoacă un tablou clinic mai grav.
Afectează și tinerii, deci va atinge emoțional mai tare. Această boală poate să fie prevenită doar prin vaccinare. Știm că vaccinul Pfizer și Moderna sunt protective inclusiv față de tulpina Delta. Din păcate doar 30% din populația vulnerabilă s-a vaccinat în România”, a spus Octavian Jurma la emisiunea „Dosar de politician” de la B1 TV.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, joi, că două doze de vaccin împotriva Covid-19 par să ofere protecție împotriva variantei Delta cu răspândire rapidă. În România, această variantă nu stă la baza unei transmiteri comunitare în acest moment, potrivit INSP.
„Cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa”
Șeful strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavaleri, a anunțat că autoritatea de control sanitar din Amsterdam este „conștientă de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta. „În acest moment se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv împotriva variantei Delta”, a spus oficialul.
„Datele emergente din dovezile reale arată că două doze de vaccin sunt suficiente împotriva variantei Delta. Testele de laborator au arătat, de asemenea, că anticorpii din vaccinuri au reușit să neutralizeze Delta „deci acestea sunt vești foarte liniștitoare”.