Delta pune stăpânire pe România. Orașul în care se extinde alarmant. INSP, în alertă

Delta pune stăpânire pe România. Orașul în care se extinde alarmant. INSP, în alertă

Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) sunt în alertă după ce au descoperit că tulpina Delta a noului coronavirus chinezesc se răspândește rapid în oraşul Piteşti şi în localităţile din jurul acestuia.

Transmitere comunitară a tulpinii Delta în oraşul Piteşti şi împrejurimi. INSP, în alertă după ce a fost înregistrat un deces cu varianta Delta în judeţul Argeş

Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani, care avea condiții medicale preexistente şi nu era vaccinată împotriva Covid-19. Sursa citată a subliniat că nu există evidențe de transmitere comunitară susținută a variantei Delta la nivel național.

Totuşi, INSP arată că „există evidențe de transmitere comunitară susținută în municipiul Pitești și comunele învecinate”. Amintim că în România există 57 de cazuri de COVID-19 generat de varianta Delta.

În ce zone din România este prezentă Delta

Dintre acestea, 17 sunt în Argeș, 15 în Ilfov, 12 în București, șase în Dolj şi trei în Brașov. De asemenea, mai există câte un caz în Arad, Buzău, Dâmbovița și Teleorman.

Centrul oraşului Piteşti

În acest context, amintim că medicul Valeriu Gheorghiţă susţine că tulpina Delta este mult mai periculoasă decât cea britanică. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a făcut un apel către populație să nu renunțe la vaccinarea împotriva COVID-19.

Se pune accent pe vaccinare

Gheorghiţă a subliniat că are această recomandarea din cauză că tulpina Delta este mult mai contagioasă decât cele cunoscute până în prezent. Practic, un pacient infectat cu tulpina Delta a noului coronavirusul chinezesc poate provoca alte șase, șapte cazuri secundare.

„Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6-7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3-4 cazuri secundare. Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.

Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a declarat Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News