LIVE TEXT-VIDEO. Guvernul Cîțu rămâne la putere! Moțiunea de cenzură a picat

LIVE TEXT-VIDEO. Guvernul Cîțu rămâne la putere! Moțiunea de cenzură a picat

Camerele reunite ale Parlamentului au fost convocate pentru a dezbate și pentru a vota prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu.

Evenimentul Zilei te ține la curent cu toate informațiile despre moțiunea de cenzură. Intră pe evz.ro ca să vezi întreaga desfășurare. Ai toate declarațiile, confruntările, dar mai ales rezultatul!

Moțiunea de cenzură a picat

Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a picat. Au votat 201 parlamentari, impotrivă, înregistrându-se un singur vot.

Majoritatea necesară pentru ca moțiunea de cenzură să treacă era de 234 de voturi.

A început votul la moțiunea de cenzură!

Diana Șoșoacă a făcut show în Parlament

Senatoarea a adus un sac utilizat la morgă, spunându-i președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, că dacă îi acordă 2-3 minute „îl ajută să scape de Cîțu”.

”Am auzit aici de o dictatură care va dura cel puțin 10 ani”, a spus Șoșoacă.

”Ai uitat neică de senator Șoșoacă și o să-ti trag o revoluție de o să mă pomenești. Trecând de la umor, ideea este că această guvernare este inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român. Mă uitam cum bolnavii cronici nu au dreptul nici acum să intre în spitale să se trateze. Mă uitam la vaccinrae, eu știan că vaccinare trebuie să aibă motive medicale nu mici, nu muștar, nu trotinete.

Când domnule Cîțu vă uitați în urmă, pe mâinile dumneavoastră și al întregului guvern stă sânge”, a mai adăugat senatoarea.

Claudiu Târziu a anunțat că moțiunea nu va trece din cauza faptului că nu toți parlamentarii social-democrați sunt la serviciu.

”Domnul premier Cîţu provoacă în plen tranşarea alegerilor interne din PNL la votul pentru moţiune. Ne bucurăm foarte mult şi sperăm ca ai domniei sale colegi să răspundă acestei provocări şi să voteze căderea Guvernului. PNL sfidează PSD. Și aici și în alte părți. E firesc să o facă pentru că PSD a sprijinit guvernul PNL și anul trecut, și anul asta, cu votul PNRR. Am pus două condiții pentru a vota această moțiune: textul să fie serios și PSD să meargă până la capăt. Văd că lipsesc unii parlamentari PSD.

Dacă vrem să scăpăm de acest guvern, trebuie să votăm această moțiune. Votăm pentru căderea Guvernului care sperăm să îşi cânte astăzi cântecul de lebădă.”, a declarat Claudiu Târziu.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, la dezbaterea moțiunii de cenzură:  Domnule Orban, aţi pierdut alegerile din nou. Oricât le-aţi învârti, 17 este mai mare decât 15, aşa cum PSD este mai bun decât toată coaliţia voastră de pierzători. Domnule Orban, au şi colegii dumneavoastră dreptate să vă ceară demisia. Câte alegeri trebuie să pierdeţi ca să plecaţi? Dar avem şi noi dreptate. Domnule Barna, mă adresez doar dumneavoastră, pentru că domnul Cioloş este în căutarea bărbatului care naşte. După ziua de duminică vă cred că nu mai ştiţi cum vă cheamă nici măcar cu buletinul, dar fiţi optimist, aveţi un potenţial real de creştere, ca şi colegul Ghinea zero.

Doar zero vă desparte de infinitul de până la cer. Domnule Cîţu, mai aveţi tupeul să staţi cocoţat acolo şi să le spuneţi românilor cât de bine o duc? Cât de bine le este copiilor fără alocaţii mărite, cât de bine o duc pensionarii fără majorarea pensiilor? Să le spuneţi milioanelor de români plătiţi cu salariul minim cât de bine trăiesc cu doi lei în plus pe zi. Domnule Cîţu, aroganţa nu vă ajută la nimic, dimpotrivă, uitaţi-vă în istoria colegilor al cărui preşedinte vreţi să fiţi, toată gaşca de pedelişti care sunt în spatele dumneavoastră au plesnit de aroganţă şi au pierdut. Reveniţi pe pământ, opriţi sarabanda împrumuturilor. Ajung atâtea generaţii de sacrificiu. Nu mai creaţi altele", a spus Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Miliardele de euro împrumutate nu au ajuns nici la copii, nici la pensionari, nici la mediul privat, au ajuns tot la prietenii dumneavoastră de partid. În urmă cu un an şi jumătate nu era zi în care actuala coaliţie să nu se bată cu pumnii în piept cu transparenţa, anticorupţia, statul de drept. În doar un an şi jumătate aţi ajuns să îngenuncheaţi statul de drept, chiar voi, apostolii dreptăţii. Domnule Orban, domnule Cîţu, domnule Barna, doamna Dragu, aţi revocat ilegal Avocatul Poporului. Aţi sperat că aşa ordonanţele voastre ilegale vor rămâne în picioare. Astăzi, în unanimitate, Curtea Constituţională a decis că aţi călcat în picioare Constituţia. Pentru a câta oară într-un timp atât de scurt? Astăzi în cancelariile europene se vorbeşte de România ca despre ultimul stat în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt respectate. Aţi acuzat românii că nu vor să se vaccineze, dar aţi oprit vaccinul la marginea marilor oraşe.  E prea mult! Acest guvern a mers prea departe. E suficient răul făcut. Acest guvern trebuie să plece acasă astăzi.

Klaus Iohannis este optimist

Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti. După întâlnire, președintele a fost întrebat dacă a vorbit cu membrii coaliției de guvernare despre această și dacă va trece sau nu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, iar președintele a răspuns: ”Discut frecvent cu toți politicienii și eu cred că această moțiune nu va trece și cred că acele zvonuri cum că unii care nu ar trebui să voteze vor vota... eu nu cred în așa ceva.

Avem o coaliție care a înțeles total că șansa lor este unitate și acum au o foarte bună ocazie să dovedească această unitate. Eu sunt optimist”, a spus Iohannis.

Rareș Bogdan a anunțat de câte voturi mai are nevoie PSD ca să treacă moțiunea de cenzură

Florin Cîțu, în Parlament: Două moțiuni simple au fost depuse de PSD împotriva mea ca ministru. PSD-iștii văd în mine cea mai mare amenințare pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic oricărei colaborări cu PSD. Niciodată nu voi face compromisuri legate de PSD. Niciodată nu aș susține nici măcar în glumă să-mi dau jos propriul guvern ca să guvernez cu PSD.

După 25 septembrie va fi și măi rău pentru PSD. PNL va guverna 8 ani, să pregătiți câte o moțiune de cenzură pentru fiecare dintre următorii 8 ani. Moțiunea are un text jalnic, patetic, penibil. Economia și veniturile românilor cresc, dobânzile scad. Așa se face o guvernare de succes, de centru-dreapta. Eurostat a arătat că puterea de cumpărare în România e mai mare decât în Ungaria, Bulgaria, Grecia. Domnule Ciolacu, e momentul să vă cereți scuze românilor cu credite, le-au crescut ratele după ce ați trecut de la Robor

Marcel Ciolacu și-a exprimat părerea față de moțiunea de cenzură care tocmai a început. 

Marcel Ciolacu, înainte de începerea dezbaterilor. Aşteptăm să vedem. Una e negocierea, alta e votul concret. Fără votul celor care astăzi formează această coaliţie, moţiunea nu trece. Mi se pare o decizie de oameni fricoşi şi oameni mici. Parlamentarii vin în Parlament trimişi de români.  Să vedem dacă stau toţi parlamentarii puterii în bănci.

Declarația lui Ciolacu survine și pe fondul ultimelor declarații din PNL, unde războiul Cîțu - Orban tinde să afecteze în mod iremediabil partidul liberal. 

Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva cabinetului condus de Florin Cîțu au fost programate pentru ora 14.00.Șansele ca aceasta să treacă la vot sunt minime, în ciuda declarațiilor optimiste ale președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Moțiunea de cenzură, act mimat sau act ratat. Dezbateri pe EVZ Play

PSD se bazează pe voturile AUR și pe ale unor parlamentari din grupul minorităților naționale. Pentru demiterea Guvernului este nevoie de votul a 234 parlamentari, jumătatea plus unu din totalul acestora. În prezent, Opoziția, reprezentată de PSD și AUR, are împreună doar 203 voturi (PSD - 157 de mandate AUR - 46 mandate). Marcel Ciolacu a afirmat că toţi cei 157 de senatori şi deputaţi ai PSD vor fi prezenţi în sală și vor vota moțiunea. De asemenea, liderul partidului AUR, George Simion a precizat că nu votează moţiunea PSD, ci pentru plecarea Guvernului Cîţu.

Social democrații spun, însă, că au cooptat și mai mulți parlamentari ai minorităților și dintre cei neafiliați, astfel că ar mai avea nevoie de aproximativ 20 de voturi, pe care ar trebui să le obțină din rândul coaliției aflată la guvernare. Rămâne de văzut dacă vor exista trădători pe care să se bazeze pentru a răsturna Guvernul Cîțu.

Parlamentarii Puterii vor fi ținuți în bănci

Este greu de crezut că vreun parlamentar al PNL, USR-PLUS sau UDMR vor face pasul alături de PSD. De altfel, liderii coaliției și-au luat toate măsurile de prevedere pentru a evita orice trădare sau orice greșeală. Parlamentarii PNL și ai USR PLUS vor participa la dezbaterea pe moțiune, dar nu vor vota.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat că nici un parlamentar PNL nu va vota moţiunea de cenzură a PSD împotriva Executivului. El a subliniat că în interiorul coaliţiei a fost luată decizia ca aleşii coaliției să ia parte la discuțiile din plen, dar să nu părăsească băncile la vot.

„Am încredere în parlamentarii USR că nu vor vota moţiunea de cenzură”, a adăugat liderul liberalilor, după ce Dan Barna a afirmat luni că USR PLUS va participa la vot şi va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Deși inițial Dan Barna, liderul USR-PLUS a anunțat că el și colegii săi de alianță vor vota împotriva moțiunii de cenzură, ulterior aceștia s-au răzgândit.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a afirmat că grupurile parlamentare ale USR PLUS vor participa la dezbaterea de marţi din plenul reunit, însă, la fel ca partenerii de coaliţie, nu vor vota.

Dan Barna

Cum se va da votul în Parlament

Moțiunea intitulată „România EŞUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu” este prima cu care se confruntă actuala coaliție de guvernare. Conform articolului 113 din Constituţie, Parlamentul, reunit în ședință comună poate retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul poate avea loc doar în prezența a jumătate plus unul dintre membrii celor două camere, se dă cu bile și este secret.

După prezentarea moţiunii de cenzură preşedintele de şedinţă dă cuvântul prim-ministrului sau reprezentantului acestuia, pentru pentru prezentarea poziţiei Guvernului. De asemenea, la dezbatere pot lua cuvântul și ceilalți senatori și deputați, în funcție de timpii acordați grupurilor parlamentare și înscrierea la cuvânt.

Votul se dă după încheierea dezbaerilor, iar moțiunea este considerată ca adoptată dacă întrunește 234 de voturi, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o alta. Acest lucru este posibil doar dacă Guvernul îşi angajează răspunderea.

Ludovic Orban, PNL

Ce conține moțiunea PSD

Săptămâna trecută, moțiunea de cenzură inițiată de PSD a fost citită în plenul reunit al Parlamentului, după ce a fost semnată de 156 de deputați și senatori PSD.

„Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai «lucruri fantastice»!!!

Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: CE AŢI FĂCUT CU BANII, DOMNULE CÎŢU!?”, se arată în document.

PSD reproșează Guvernului că a oficializat hoția prin lege, că a distrus firmele românești și că a anulat 55 din cele 57 de măsuri de susținere a IMM-urilor.

Marcel Ciolacu

PNRR, un plan de sărăcire programată

Mai mult, PSD susține că PNRR a fost transformat dintr-un program de redresare într-unul de Sărăcire Programată.

„Astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri «fantastice», aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie EŞUATĂ, cu o economie EŞUATĂ, cu un sistem de învăţământ EŞUAT, cu un sistem medical EŞUAT, cu o Agricultură EŞUATĂ!

Moțiunea de cenzură. Ciolacu a fost la Franţa-Elveţia şi e optimist înaintea votului: 50% şanse

Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să ESUAŢI în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru «împărţirea prăzii» între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR-ul pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul... mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde EŞECUL!

Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării «fantastice» a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă!”, încheie PSD moţiunea.