Studiu. Mamele vaccinate transmit anticorpii prin cordonul ombilical sau prin alăptare

Studiu. Mamele vaccinate transmit anticorpii prin cordonul ombilical sau prin alăptare Sursa foto: Pixabay

În cel mai mare studiu de până în prezent, cercetătorii au descoperit că noile vaccinuri mRNA COVID-19 sunt extrem de eficiente în producerea anticorpilor împotriva virusul SARS-CoV-2 la femeile gravide și care alăptează.

De asemenea, s-a demonstrat că vaccinurile conferă imunitate de protecție nou-născuților prin laptele matern și prin cordonul ombilical, potrivit studiului realizat la Massachusetts General Hospital (MGH), Brigham and Women's Hospital și Ragon Institute of MGH, MIT și Harvard.

Studiul, publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie (AJOG), a analizat 131 de femei dintre care 84 de gravide, 31 care alăptau și 16 care ne erau însărcinate. Toate primind unul dintre cele două noi vaccinuri ARNm: Pfizer / BioNTech sau Moderna

Concluzia oamenilor de ştiinţă este că anticorpii se pot transmite prin cordonul ombilical sau prin laptele matern. În SUA există un registru de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide vaccinate. Femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice efectuate înaintea lansării vaccinurilor. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă strâng dovezi pentru a demonstra că serurile sunt sigure şi eficiente chiar şi în timpul sarcinii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeile gravide sau care alăptează şi sunt vaccinate pot transmite anticorpi de protecţie copiilor

Anticorpii generați de vaccin au fost prezenți, de asemenea, în toate probele de sânge luate din cordonul ombilical și laptele matern unde arată transferul anticorpilor de la mame la nou-născuți.

„Avem acum dovezi clare că vaccinurile COVID pot induce imunitatea care va proteja sugarii”, a spus Galit Alter, membru de bază al Institutului Ragon și co-autor al studiului. „Sperăm că acest studiu va cataliza dezvoltatorii de vaccinuri să recunoască importanța studierii persoanelor însărcinate și care alăptează și să le includă în studii. Potențialul pentru o concepție rațională a vaccinului pentru a obține rezultate îmbunătățite pentru mame și sugari este nelimitat, dar dezvoltatorii trebuie să realizeze că sarcina este o stare imunologică distinctă, în care două vieți pot fi salvate simultan cu un vaccin puternic. Așteptăm cu nerăbdare să studiem toate platformele de vaccinare în timpul sarcinii pe măsură ce acestea devin disponibile”.

Ce spune un expert din România

„Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă. Este eficient pentru că produce anticorpi şi pentru că activează sistemul de celule T. Această eficienţă este dovedită clar. Aceşti anticorpi se transmit şi s-a dovedit prin dozarea lor în cordonul ombilical, se transmit fătului, în plus prin lapte iarăşi se transmit nou-născutului”, spune ginecologul Radu Vlădăreanu.

„Există un registru american de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide care se vaccinează. Sunt înscrise 110.000 de femei. Deci gândiţi-vă la 110.000 de gravide care au fost vaccinate în SUA analizele sunt în curs şi aşteptăm aceste rezultate aşa cum aşteptăm rezultatele studiilor pe care Pfizer le-a demarat acum ceva timp, pe un lot de 4.000 de femei, un studiu destul de controlat”, a subliniat dr. Radu Vlădăreanu.