Sfaturile medicilor:  „Niciun lapte din lume nu poate înlocui laptele matern!”

Sfaturile medicilor:  „Niciun lapte din lume nu poate înlocui laptele matern!”

Ca o modalitate de a susține, proteja și promova alimentația la sân în întreaga lume, din cauza faptului că majoritatea bebelușilor nu sunt alăptați în prima oră de viață, fi ind astfel supuși unui risc crescut de deces sau îmbolnăvire, Organizația Mondială a Sănătății a încurajat celebrarea Săptămânii Mondiale a Alăptării, în fi ecare an, între 1-7 august. În ceea ce privește situația alăptării în România, doar 40% dintre femei decid să își alăpteze bebelușii, ceea ce înseamnă că rata alimentației la sân în țara noastră este printre cele mai mici din Europa.

Mai puţin de jumătate dintre femeile care au născut îşi alimentează copilul la sân, ignorând faptul că primele o mie de zile din viaţa unui om sunt foarte importante pentru dezvoltarea sa ulterioară.

„Niciun lapte din lume, nicio formulă nu poate înlocui, din punct de vedere al valorilor biologice şi al tuturor calităţilor, laptele matern. Până la vârsta de şase luni, copilul trebuie să mănânce lapte matern. De la şase luni putem începe diversificarea, adică introducerea de alimente complementare, dar laptele de mamă trebuie să rămână în alimentaţia sugarului până la vârsta de un an.

Folosirea laptelui de vacă nediluat sau orice alt aliment cu proteine în cantitate mare poate avea drept consecinţă negativă multiplicarea unor celule numite adipocite, care ulterior se hipertrofiază şi care acumulează grăsimi şi stabileşte destinul nutriţional al individului de viitor obez”, spunea regretatul prof. univ. dr. Marin Burlea, fost preşedinte al Societăţii Naţionale de Pediatrie din România, unul dintre cei mai mari pediatri din România. Medicul considera că „nu există femei care să nu aibă lapte matern decât dacă suferă de boli cronice, au maladii oncologice sau au suferit un accident”.

Potrivit medicilor, creșterea alăptării la nivel global ar putea salva peste 800.000 de vieți în fiecare an. Totodată, lactația și alăptarea reduc riscul de cancer mamar, ovarian, diabet sau afecțiuni vasculare.

 

Nutriția gravidelor, foarte importantă

Prof. Marin Burlea sublinia importanța nutriţiei gravidelor pe perioada sarcinii. „În prima etapă a sarcinii, femeia trebuie îngrijită cu maximă atenţie, trebuie să beneficieze de o nutriţie foarte bună, echilibrată şi nu excesivă. Este ancestrală expresia românească potrivit căreia «femeia gravidă mănâncă pentru doi». Bineînţeles că nu este adevărat. În astfel de situaţii, există riscul ca fătul să fie supraponderal, supramatur”.

Ne puteți urmări și pe Google News