Opoziție împotriva reglementărilor privind certificatul verde digital. Europarlamentarul Cristian Terheș: „Cereți-le să voteze contra”

Opoziție împotriva reglementărilor privind certificatul verde digital. Europarlamentarul Cristian Terheș: „Cereți-le să voteze contra”

Europarlamentarul Cristian Terheș îndeamnă românii să ceară parlamentarilor să nu voteze proiectele de lege privind implementarea certificatului verde digital care dă dreptul la liberă circulație în timpul pandemiei.

Comisia juridică din Senat a avizat favorabil două propuneri de Regulament al Parlamentului European privind adoptarea unui cadru pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor electronice verzi. Este vorba despre documentele de vaccinare, de testare şi de vindecare, care facilitează libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19 sau, cum mai este cunoscut certificatul verde digital.

Cele două Regulamente îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei.

„Prin cele două propuneri de Regulamente se instituie cadrul legal european unitar pentru a avea funcţională o adeverinţă electronică verde, pentru a nu lăsa posibilitatea statelor membre al Uniunii să legifereze în mod separat şi neunitar, condiţii care ar afecta exerciţiul unei libertăţi fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii - libera circulaţie”, a afirmat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, adeverinţa electronică verde nu este un document care să conducă la instituirea unei baze de date europene de evidenţiere a celor care s-au vaccinat. Ambele Regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei COVID 19 şi se vor aplica din nou în cazul unei alte pandemii.

Europarlamentarul Cristian Terheș se opune adeverinței digitale

 

Cristian Terhes

Propunerea de regulament european este contestată de europarlamentarul Cristian Terheș, PNȚCD, care s-a opus adoptării în Parlamentul European. Într-o postare pe Facebook, acesta susține că certificatul verde digital încalcă drepturile fundamentale ale omului.

„Propunerea de regulament european privind condiționarea libertății de circulație în UE de „adeverința verde digitală”, împotriva căreia am vorbit și votat în Parlamentul European, a fost adoptată pe data de 11 mai de către Comisia Juridică din Senatul României”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul.

Cristian Terheș le cere românilor care nu sunt de acord cu instituirea acestor reguli să ceară senatorilor să nu voteze actele normative.

„Mâine se preconizează că propunerea să fie dezbătută în plenul Senatului iar zilele următoare să fie votată. Va amintesc că prin acest certificat/adeverință, exercitarea libertății de circulație în UE va fi condiționată de vaccin gratuit, test plătit sau dovadă de vindecare de Covid.

Eu m-am bătut în Parlamentul European împotriva acestei adeverințe, iar 3 din 33 de europarlamentari români am votat contra ei. Dacă considerați că această adeverință va încalcă drepturile fundamentale, contactați-i pe senatorii români și cereți-le să voteze contra acestei propuneri”, a scris Cristian Terheș.