MTI: Parlamentul European a dezbătut iniţiativa cetăţenească europeană referitoare la protecţia minorităţilor
- Iuliu Vlădescu
- 16 decembrie 2020, 05:00
Parlament European (PE) a dezbătut în şedinţă plenară iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack, care are ca obiectiv protecţia minorităţilor europene autohtone la nivelul Uniunii Europene.
Johannes Hahn, comisarul european responsabil pentru buget şi administraţie, a avut o scurtă intervenţie în care a afirmat: discuţia în plenul PE dovedeşte că iniţiativa cetăţenească europeană este un instrument aparte al exercitării democraţiei participative.
Johannes Hahn a subliniat că unul dintre obiectivele comisiei uniunii este păstrarea bogatei diversităţi culturale a Europei. În opinia sa, apărarea limbilor minoritare face parte din valorile fundamentale europene. Orice discriminare a apartenenţei la o minoritate naţională este interzisă în temeiul Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - a reamintit comisarul european.
Deputata partidului Fidesz în PE, co-preşedintele Grupului de Lucru al Minorităţilor din PE, Kinga Gál, a transmis agenţiei ungare de presă MTI o declaraţie de presă în care a precizat: drepturile minorităţilor naţionale şi lingvistice fac parte din drepturile fundamentale, de aceea este nevoie în sfârşit de asigurarea protecţiei lor juridice la nivelul Uniunii Europene.
Europarlamentarul şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că, după un lung timp de aşteptare, subiectul a fost dezbătut în plenul PE, iar propunerea de hotărâre a parlamentului cu privire la protecţia minorităţilor naţionale şi lingvistice autohtone „este deosebit de bine formulată”.
Kinga Gál a evidenţiat: s-a creat posibilitatea pentru ca minorităţile naţionale şi lingvistice, care constituie 10% din populaţia Uniunii Europene, să exprime la unison nevoia lor de protecţie. „Este trist faptul că pentru aceasta a fost nevoie de o sentinţă a Curţii Europene de Justiţie, deoarece Comisia Europeană a refuzat într-o primă etapă înregistrarea iniţiativei, invocând, ca de obicei, că protecţia minorităţilor nu intră în competenţa Uniunii Europene” - a reamintit Kinga Gál.
Europarlamentaru maghiar a evocat şi numeroasele cazuri în care s-a adresat Comisiei Europene pentru a semnala încălcarea drepturilor sau discriminarea minorităţilor naţionale autohtone, fie în învăţământ, fie în folosirea limbii, fie în privinţa drepturilor deja dobândite.
În ultimii ani, Comisia Europeană a dat 15 răspunsuri în scris, în care a afirmat că examinarea discriminării minorităţilor naţionale autohtone este de competenţă statelor membre, în conformitate cu principiul subsidiarităţii, în timp ce în alte chestiuni nu se grăbeşte să aplice acest principiu - a mai declarat europarlamentarul FIDESZ.
Vorbind despre dezbaterea de luni, Gál Kinga a apreciat: "Este timpul ca CE să renunţe în sfârşit la aplicarea standardelor duble, să asculte doleanţa a 1,2 milioane de cetăţeni şi să ia poziţie în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale şi lingvistice autohtone din Europa.
Lóránt Vincze, deputat UDMR în PE, a evidenţiat în cursul dezbaterilor că minorităţile europene autohtone contribuie la stoparea descreşterii demografice şi a pierderii limbii materne, iar Comisia Europeană trebuie să asculte aşteptările acestora, după ce peste un milion de persoane au semnat iniţiativa referitoare la protecţia lor.
Lóránt Vincze a reamintit că acest subiect al şedinţei PE poate fi un punct sensibil pentru unii deputaţi, deoarece unele state membre îşi respectă şi îşi apără minorităţile, în schimb altele nici nu le recunosc. Lóránt Vincze a atras atenţia asupra faptului că Executivul de la Bruxelles - aşa cum a constatat şi instanţa europeană - are la dispoziţie un instrument politic pentru a acorda sprijin în chestiunea protecţiei minorităţilor, aşa cum a putut adopta, în trecutul apropiat, strategii pentru punerea în valoare a drepturilor altor grupuri minoritare.
Lóránt Vincze a cerut Comisiei să ia măsuri curajoase - sub semnul bunei guvernări şi al consecvenţei - în vederea legiferării protecţiei minorităţilor autohtone. Europarlamentarul UDMR a considerat importantă, de exemplu, crearea unei agenţii a Uniunii Europene, care să monitorizeze culturile şi limbile minoritare, precum şi afirmarea drepturilor aferente.
„Din cauza fenomenului de pierdere a limbii materne, protecţia minorităţilor devine o cauză urgentă, populaţia maghiară este în descreştere în mai multe zone. Această tendinţă trebuie inversată, iar Uniunea Europeană poate contribui la aceasta” - a subliniat Lóránt Vincze.
Traducere: Andrei Demény, RADOR