Războiul sabotajelor pune planul lui Biden în pericol. Teribila amenințare a celor mai bune servicii secrete din lume

Războiul sabotajelor pune planul lui Biden în pericol. Teribila amenințare a celor mai bune servicii secrete din lume Gărzile Revoluționare Iraniene au ucis un important agent din Mossad. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Nu voi permite niciodată Iranului să obțină capacitatea nucleară pentru a-și îndeplini scopul de a elimina Israelul”. Declarația lui Benjamin Netanyahu survine după accidentul de la centrala nucleară iraniană Natanz și pare să confirme că în spatele exploziei se află mâinile precepute ale Mossad-ului.

Suspiciunea a apărut încă din primele momente, dat fiind că deflagrația care a lovit site-ul nuclear iranian a avut loc imediat după pornirea noilor centrifuge.

De altfel, autoritățile de la Teheran au vorbit imediat despre un atac terorist și mulți au acuzat Israelul. Statul evreu ar fi vinovat, potrivit Republicii Islamice, că încearcă să saboteze nu numai programul atomic al Iranului, ci și negocierile care au loc în ultimele zile cu Washingtonul în ceea ce privește acordul nuclear.

Explozia lui Natanz

Desigur, nu va exista niciodată confirmare explicită din partea Israelului. Dar această ipoteză este foarte plauzibilă

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul “vânează” israelieni pe rețelele sociale pentru a-i răpi. Cum funcționează teribila capcană cu femei frumoase

În primul rând, pentru că autoritățile israeliene nu neagă deschis implicarea. Aceasta este, de altfel, strategia. Nu confirmă, nici nu neagă și astfel serviciile secrete israeliene capătă o aură de mister care face ca Israelul să pară capabil să lovească peste tot. Comparativ cu anii precedenți, când toate acțiunile aveau loc în cea deplină tăcere și doar jurnaliștii mai prezentau din când în când informații, acum guvernul israelian a ales să dea anumite indicii. Prin declarația sa, Netanyahu a certificat ideea sabotajului israelian.

Ministrul apărării, Benny Gantz, a cerut chiar să deschidă o investigație cu privire la zvonurile apărute în mass-media cu privire la presupusul atac: „Nu putem opera atunci când toată lumea bâlbâie”, a declarat Ganz agenției Efe, considerând că este inacceptabil „aceste clipe și aceste povești despre „surse occidentale” ”.

Prin urmare, ideea nu este de a nega implicarea Israelului și a Mossadului, ci de a denunța scurgerea. Ceea ce echivalează cu recunoașterea amestecului statului evreu.

Amploarea daunelor încă nu este clară. Surse de informații citate de New York Times vorbesc despre un eșec care ar întârzia programul nuclear iranian cu nouă luni. De la Teheran, incidentul este minimizeaz, dar iranienii jură răzbunare. Șeful programului nuclear civil iranian, Ali Akbar Salehi, a spus că îmbogățirea continuă în ciuda tuturor pagubelor suferite de centrală. Dar este clar că lovitura aplicată Iranului, cel puțin din punct de vedere al imaginii, este foarte grea. Teheranul a fost lovit în inima programului său nuclear

Natanz, inima atomică a Iranului

Site-ul nuclear de la Natanz, o suprafață de aproximativ 100 de mii de metri pătrați și este situat la aproximativ zece metri sub pământ. Unele părți ale imensei catacombe sunt chiar mai adânci. În 2004, acoperișul construcției a fost acoperit cu un nou strat de beton armat și 22 de metri de pământ. Un imens buncăr atomic pe care Iranul l-a construit pentru a-și proteja programul nuclear de orice atac american sau israelian.

Încă din 2009, un prim raport al AIEA a estimat cî aici există peste 3900 de centrifuge active. O cifră care a alarmat atât Israelul, cât și Statele Unite, până la punctul de a lansa un atac cibernetic devastator cu infamul virus Stuxnet. Lovitura cibernetică a fost letală: sute de centrifuge au devenit inutilizabile și Iranul a fost nevoit să achiziționeze altele noi, lucru care a întârziat cu ani de zile dezvoltarea programului.

Strategia lui Putin, dată în vileag. Americanii știu ce pregătește liderul de la Kremlin

Prin acordul din 2015, Iranul s-a angajat să oprească îmbogățirea uraniului la Natanz. Ieșirea Statelor Unite din acord i-a făcut, însă, pe iranieni să repornească procesul. Asta până când, pe 2 iulie 2020, o explozie ciudată a lovit bunkerul. Autoritățile iraniene au luat măsuri draconice de securitate, însă succesiunea de incendii și explozii ciudate în locuri legate de programul nuclear și de dezvoltarea rachetelor arată că inamicul e mai tare.

Escaladarea afectează negocierile

Tensiunea crescândă dintre Iran și Israel sabotează negocierile prin intermediari dintre SUA și Iran în ceea ce privește acordul nuclear. Iranul e slăbit de sancțiuni și de pandemie, dar nu are încredere în americani. Pe de altă parte, Statele Unite nu pot ceda în fața cererilor Iranului, nu numai pentru că Teheranul a demonstrat că are o capacitate militară și tehnologică de importantă, ci și pentru că Israelul nu va accepta niciodată un acord fără garanții absolute, iar alianța cu statul evreu contează foarte mult la Washington.

Cu siguranță, atacurile israeliene nu ajută negocierile care au loc la Viena și în alte părți. Dar Teheranul nu pare dispus, pentru moment, să abandoneze discuțiile. Profesorul Meir Litvak de la Universitatea din Tel Aviv, impresia susține că Iranul încearcă să acumuleze bile albe pentru negocierile de la Viena, astfel încât să se revină la acord așa cum a fost el încheiat pe vremea lui Obama, fără alte concesii, scrie ziarul italian Il Giornale.

Kremlinul face anunțul așteptat de toată lumea. E vorba de războiul din Ucraina