O nouă lege va controla tranzacțiile cu criptomonede. Lovitură pentru infracțiunile de spălare de bani
- Andreea Vlad
- 20 martie 2021, 08:28
Tranzacțiile cu criptomonede vor fi reglementate de Parlament cu scopul prevenirii spălării banilor și a finanțării terorismului. La nivel global, valoarea totală a acestora a depășit un trilion de dolari.
O nouă lege va controla tranzacțiile cu criptomonede. Un proiect de lege vizează în special furnizorii de portofele digitale și de servicii de schimb. Parlamentul României dezbate și va da în curând votul final pe un proiect legislativ care va reglementa tranzacțiile cu criptomonede, a anunțat deputatul liberal Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe Bănci.
E vorba despre proiectul de lege al guvernului pentru aprobarea ordonanțe de urgență 111/ din 2020, care extinde obligațiile de raportare la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor și la furnizorii de servicii privitoare la tranzacții cu criptomonede.
OUG a intrat în vigoare în 2020, dar Senatul controlat de PSD a respins legea de aprobare în 2020. În prezent, noua majoritate parlamentară vrea să adopte legea de aprobare a OUG. Ordonanța prevede că entitățile implicate în tranzacții cu criptomonede sunt obligate să identifice tranzacții suspecte. Mai mult, trebuie să le raporteze dacă pot pune probleme din perspectiva legislației pentru prevenirea spălării banilor, potrivit AvocatNet.
O nouă lege va controla tranzacțiile cu criptomonede. Proiectul va intra la vot final în plenul Camerei Deputaților
Proiectul legislativ așteaptă acum raportul final de la Comisia de buget și Comisia juridică. Urmează să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților. Ulterior, trebuie promulgată de președintele Iohannis pentru a intra în vigoare.
”Noutatea pentru legislația românească este că pentru prima dată vom reglementa și tranzacțiile cu criptomonede. Facem acest lucru deoarece volumul tranzacțiilor cu criptomonede a crescut enorm în ultimii ani. Dar și pentru că valoarea totală a acestora la nivel global a depășit la un moment dat un trilion de dolari”, a precizat președintele Comisiei de Buget, Finanțe Bănci.
„În acest context, a apărut obligația de a autoriza și de a înregistra furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare (adică au o valoare fictivă) și a furnizorilor de portofele digitale. Din păcate monedele virtuale pot fi folosite cu scopul spălării banilor, dar și în scopul finanțării unor operațiuni teroriste, ce pot reprezenta o amenințare la adresa tuturor. De altfel, recentele atacuri teroriste au scos la lumină noi tendințe emergente”, a declarat Huțucă, potrivit unui comunicat de presă.
Grupurile specializate în spălarea banilor pot transfera fonduri către UE
Deputatul Bogdan Huțucă mai spune că este nevoie de adoptarea unei astfel de legislații pentru că în prezent nimeni nu verifică acest tip de tranzacții: „Grupurile specializate în spălarea banilor pot transfera fonduri către sistemul financiar al Uniunii sau în cadrul rețelelor de monede virtuale prin disimularea transferurilor. Sau prin faptul că beneficiază de un anumit grad de anonimat pe platformele respective. De aceea este nevoie ca autoritățile competente să poată monitoriza utilizarea monedelor virtuale”, a mai explicat Bogdan Huțucă.
Sursa: Economedia