Ce spune un economist renumit despre criptomonede. De ce nu pot funcţiona ca valute reale

Ce spune un economist renumit despre criptomonede. De ce nu pot funcţiona ca valute realeSursa: Pixabay

Un economist renumit spune despre criptomonede că s-ar putea să nu funcționeze niciodată ca valute reale. Afirmaţiile le-a făcut celebrul expert Paul Donovan, UBS Global Wealth Management.

Paul Donovan, economist UBS Global Wealth Management, afirmă că aceste criptomonede nu pot funcţiona ca monede de schimb. Din cauza unei „erori fundamentale”, subliniază economistul.
„Este puțin probabil ca oamenii să vrea să folosească ceva nesigur ca monedă. Mai ales dacă nu au absolut nicio certitudine cu privire la ceea ce pot cumpăra mâine”.

„Aceste criptomonede s-ar putea să nu reuşească niciodată să intre în circulaţie ca valută de schimb”

Este opinia celebrului economist de la Global Wealth Management din cadrul UBS. „Eroarea fundamentală intrinsecă a criptomonedelor vine din faptul că oferta nu poate fi redusă atunci când cererea se prăbuşeşte”. Ceea ce înseamnă că nu pot fi considerate monede de schimb, a declarat Paul Donovan.

O „monedă adecvată”, așa cum a denumit-o Paul Donovan, poate fi un depozit stabil de valoare. Dar oferind certitudinea că va putea cumpăra mâine același coș de bunuri pe care îl cumpără astăzi.

Celebrul economist avertizează

Această încredere este derivată din capacitatea băncilor centrale de a reduce oferta atunci când cererea scade. Nu există un astfel de mecanism pentru oprirea alimentării pe majoritatea criptomonedelor și, prin urmare, valoarea lor poate scădea - ducând la o prăbușire a puterii de cumpărare.

O monedă trebuie să fie stabilă: „Nu cred că oamenii vor dori să utilizeze o monedă de schimb când nu au nicio certitudine cu privire la ce pot cumpăra cu ea mâine”, a declarat Donovan.

Bitcoin a scăzut joi sub pragul de 30.000 de dolari, un declin de 30% faţă de maximul istoric de acum două săptămâni.

Criptomoneda Bitcoin este listată la Chicago Mercantile Exchange, dar diferența volumelor de tranzacționare zilnice sugerează că unii investitori nu au acceptat încă criptomoneda ca fiind o monedă completă.

Pe fondul scăderii prețului de 11% pentru Bitcoin joi (21 ianuarie), tranzacțiile pentru contractele din ianuarie au fost cu puțin peste 13.000, în timp ce au existat de aproximativ șase ori mai multe pentru contractele cu yeni japonezi, scrie bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News