Medic român desemnat cercetătorul anului 2021. A primit un grant de milioane de dolari de la Zuckerberg

Medic român desemnat cercetătorul anului 2021. A primit un grant de milioane de dolari de la Zuckerberg

Medicul de origine română Sergiu Paşca a fost distins cu titlul de Cercetător al anului 2021, pentru contribuția sa în studierea schizofreniei. Anterior tânărul psihiatru a beneficiat de un grant oferit de fundația fondatorului Facebook.

Medic român desemnat cercetătorul anului 2021.  Medicul de origine română Sergiu Paşca, profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford, a fost desemnat cercetătorul anului 2021. Distincția i-a fost acordată de către Societatea internaţională de cercetare în domeniul schizofreniei(SIRS), potrivit Agerpres.

Medicul român a dezvoltat unele dintre primele modele de schizofrenie

Premiul Award in Basic Science este acordat unui membru SIRS cu o contribuţie remarcabilă la cercetarea schizofreniei. Anul acesta îi revine medicului Sergiu Paşca, a declarat preşedinta SIRS Dame Til Wykes, citată de site-ul organizaţiei.

Sergiu Paşca „a dezvoltat unele dintre primele modele de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii prelevate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat aceste modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii. A sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici", a explicat SIRS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru lucrările sale, medicul a primit mai multe premii. El a studiat medicina în România, înainte de a se muta în Statele Unite. ”Sunt fericit să fiu selectat de comitet şi să mă alătur unui asemenea grup de personalităţi care au primit acest premiu. Sunt cu adevărat norocos să am un grup talentat de stagiari şi un grup minunat de mentori şi colegi la Stanford şi nu numai. Este un moment atât de interesant pentru neuroştiinţe şi căutarea de a înţelege biologia creierului uman.

Arsenalul de instrumente pe care le avem la dispoziţie acum ne pune într-o poziţie excelentă de a pune întrebări îndrăzneţe şi de a dezvolta o nouă metodă de psihiatrie. Ea se bazează pe o înţelegere biologică a creierului uman”, a declarat medicul Sergiu Paşca, născut în județul Alba, presei locale.

Medic român desemnat cercetătorul anului 2021. A derulat cercetări valoroase și în domeniul autismuluiâ

 

Cercetătorul este năsut la Aiud (județul Alba). Pe parcursul carierei a primit și prestigiosul ”Early Career Life Scientist Award” din partea Forumului Internațional de Biologie Celulară.

Din 2014, Pașca conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate o evoluție în direcția unei mai bune diagnosticări și tratări a unor boli neuropsihiatrice grave, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

Românul a demonstrat pentru prima dată că organoizii pot fi puși laolaltă. Aceștia pot forma ansambluri cerebrale, capabile să activeze generarea de circuite neuronale, arată Alba24. Sergiu Pașca este şi cercetător al ”CZI Ben Barres” şi ”NYSCF Robertson”.

A primit 2,5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg

Sergiu Pașca deține titlul de doctor în cercetare, iar în 2012, Universitatea Stanford i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

În 2018 a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la proprietarul Facebook, prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, mai relatează Alba24. Inițiativa fundației Chan Zuckerberg Initiative încurajează cercetarea la nivel mondial. Laboratorul românului a primit grantul în decembrie 2018, cu scopul de a continua cercetarea neurodegenerativă.

Citește și Ce ne poate creierul? Românul Valentin Drăgoi spre răspunsul de milioane de dolari