Cum au scăzut veniturile europenilor, în primul an de pandemie
- Maria Dima
- 18 februarie 2021, 07:46
MTI. Treizeci și cinci la sută din intervievații europeni au răspuns că în 2020 au scăzut veniturile lor, în Ungaria acest procent fiind de 41%, potrivit unui comunicat remis miercuri Agenției de Presă MTI despre rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna noiembrie de Societate de administrare a creanțelor Intrum.
Comunicatul menționează: La nivel european sunt afectați de diminuarea ventinurilor, în primul rând, cei cu salarii mici. În cazul a 63% din respondenții europeni veniturile nu s-au modificat anul trecut, însă mulți dintre ei se tem că acestea ar putea scădea în curând.
În perioada pandemiei cu noul coronavirus mai mult de jumătate din persoanele cu venituri mai mici și-au strâns cureaua și au cumpărat mai puține produse de bază, 21% desfășoară și alte activități în afara orelor de lucru de la serviciu, 16% se împrumută de la familie, iar 9% au apelat la credite bancare, precizează Intrum.
Potrivit sondajului, din 2019, pretutindeni în Europa a crescut semnificativ procentul consumatorilor (de la 67% la 76%) care strâng un fond de rezervă pentru cheltuieli neprevăzute. În schimb, nu s-a modificat semnficativ procentul celor care economisesc pentru un scop bine stabilit. De exemplu, procentul persoanelor care economisesc pentru locuințe a scăzut ușor (de la 20% la 19%), în timp ce a crescut (de la 30% la 32%) numărul celor care pun de-o parte un ban pentru perioada în care vor ieși la pensie.
Károly Deszpot, director de vânzări și de dezvoltare a afacerilor societății Intrum în Ungaria, a subliniat că procentul persoanelor care economisc bani pentru călătorii a crescut de la 39% la 41%, ceea ce - în opinia sa - înseamnă că mulți speră într-o relaxare relativ rapidă a restricțiilor, chiar înainte de sezonul estival. În toamna anului trecut Societate de administrare a creanțelor Intrum a întrebat aproximativ 24 de mii de persoane din 24 de țări europene, în ce măsură a fost afectată situația lor de COVID-19, de restricțiile de circulație, carantină și recesiunea care a urmat după această perioadă.