Studiu: Una din 100.000 de persoane are reacții alergice grave la vaccinul Pfizer

Studiu: Una din 100.000 de persoane are reacții alergice grave la vaccinul Pfizer

Ultimele date legate de gradul de siguranță oferit de vaccinul Pfizer-BioNTech, în urma analizării a aproape două milioane de vaccinări în SUA, sunt promițătoare.

Una din aproximativ 100.000 de persoane a manifestat o reacţie alergică gravă după ce i-a fost administrată o doză din vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, au anunţat miercuri autorităţile sanitare din Statele Unite. Acestea au subliniat că beneficiile vaccinării depăşesc cu mult potenţialele riscuri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cifra a fost avansată de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), care au raportat 21 de cazuri de şoc anafilactic și o reacţie alergică gravă, dintr-un total de 1.893.360 de vaccinări realizate între 14 şi 23 decembrie.

11,1 şocuri anafilactice la un milion de doze administrate

"În medie, datele arată o rată de 11,1 şocuri anafilactice la un milion de doze administrate", a declarat presei Nancy Messonnier, un oficial al instituției. Prin comparaţie, vaccinurile antigripale provoacă aproximativ 1,3 şocuri anafilactice la un milion de doze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă rata de șocuri anafilactice pentru vaccinul Pfizer-BioNTech este în jur de 10 ori mai mare decât în cazul vaccinului antigripal, numărul cazurilor de reacţii alergice severe rămâne "extrem de rar", riscurile implicate de pandemie fiind mult mai mari, deci nevoia de vaccinare la rândul său este mai mare.

Cele 21 de cazuri monitorizate de CDC au implicat persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 60 de ani, cu o medie de vârstă de 40 de ani. Cu excepţia a două persoane, tot grupul a fost tratat cu epinefrină, care este frecvent utilizată pentru a trata alergiile severe.

Simptomele cele mai frecvente nu au grad mare de risc

19 cazuri (90%) de şoc anafilactic au apărut la femei şi simptomele s-au manifestat între două şi 150 de minute după injectarea vaccinului (timp mediu 13 minute). Aceste simptome includ erupţii cutanate, urticarie, senzaţia de sufocare, umflarea limbii, dificultăţi de respiraţie, buze umflate, greaţă şi tuse uscată persistentă. 4 pacienţi (19%) au fost spitalizaţi, dintre care 3 la terapie intensivă, iar ceilalţi 17 au fost trataţi într-o secţie de urgenţă.

Nu au fost raportate decese şi toate persoanele, cu excepţia uneia, erau în stare bună în momentul prezentării publice a studiului. Nancy Messonnier a mai declarat, în numele Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, că sunt în curs investigaţii pentru a se determina cauza reacţiilor alergice.

Una dintre ipoteze se referă la prezenţa în vaccin a unei substanţe, polietilen glicol (PEG), utilizată în multe produse farmaceutice obişnuite, precum laxative, şampoane sau pastă de dinţi, care nu a fost încă utilizată în vaccinuri.