UPDATE. Ce promisiuni s-au făcut la Chișinău. Mesajul lui Klaus Iohannis
- Mihnea Talau
- 29 decembrie 2020, 15:01
Klaus Iohannis președintele României efectuează, marţi, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului său moldovean, Maia Sandu.
Update. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, marţi, la Chişinău, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis, că din acest moment începe „o nouă etapă în cooperarea bilaterală” cu România.
„Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici, la Chişinău, în această prima vizită în Republica Moldova, după mulţi ani de îngheţ la nivelul relaţiilor, la nivelul cel mai înalt al relaţiilor dintre ţările noastre. Mă bucur că începând cu ziua de astăzi, Republica Moldova şi România reintră într-o interacţiune firească, frăţească şi deschisă. În aceste zile, Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât şi pe dimensiunea politicii externe, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici şi bineînţeles, o etapă de relansare a parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România, care va aduce beneficii cetăţenilor ambelor state şi va contribui la construirea unui viitor mai bun”, a arătat Maia Sandu în cadrul unei declaraţii de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis.
Șeful statului moldovean a mulţumit României pentru rolul jucat în dezvoltarea Republicii Moldova, precum şi pentru bursele de acordate copiilor şi tinerilor, pentru echipamentele de protecţie şi sprijinul uman în gestionarea pandemiei COVID-19, pentru renovarea unor grădiniţe sau obiective culturale. Totodată, a menţionat investiţii în domenii strategice, precum construcţia conductei de gaz Iaşi - Ungheni - Chişinău.
Maia Sandu a subliniat că România este „cel mai important partener comercial” al Republicii Moldova, dar şi că investiţiile româneşti au contribuit la dezvoltarea ţării sale.
„Vreau să accentuez deschiderea noastră faţă de investiţiile româneşti, dar şi necesitatea ca noi, în Republica Moldova, să fim mai eficienţi în protejarea şi atragerea investiţiilor străine de calitate. Aceste investiţii ne ajută să creăm locuri de muncă, să dezvoltăm economia, să modernizăm ţara, să motivăm familiile tinere să rămână acasă şi să conectăm ţara noastră la spaţiul valoric şi economic european. Iată de ce şi pe această dimensiune este atât de important să reformăm justiţia şi să ducem o luptă eficace împotriva corupţiei. Instituţiile statului trebuie să servească interesul ţării, nu al unor grupuri corupte, iar presiunile abuzive asupra investitorilor trebuie să înceteze", a spus ea.
În ce priveşte intenţia României de a oferi până la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, Maia Sandu a precizat că acestea vor fi destinate în special personalului medical.
"Desigur, în perioada următoare va trebui să depăşim şi efectele crizei economice. Şi aici contăm pe sprijinul României, atât în plan bilateral, cât şi prin vocea foarte importantă a României în deciziile Uniunii Europene faţă de Republica Moldova. Republica Moldova şi România au o limbă comună, o istorie comună şi o cultură comună", a mai spus ea.
Maia Sandu a subliniat importanţa unor proiecte comune, în următori ani, inclusiv în ce priveşte o infrastructură care să "ancoreze Moldova şi mai ferm" în spaţiul european.
"Sper să reuşim în următorii ani să renovăm şi să construim poduri rutiere şi feroviare peste Prut. Construcţia unui pod nou între Ungheni şi Ungheni de pe ambele maluri ale Prutului va conecta cetăţenii Republicii Moldova atât de Iaşi, cât şi de autostrada care va lega estul Europei de Uniunea Europeană. Vreau să organizăm şi un forum de afaceri Republica Moldova - România pentru a dezvolta şi aprofunda legăturile economice dintre statele noastre", a precizat Maia Sandu.
Update: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi, la Chişinău, că votul la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova reprezintă un semnal în privinţa direcţiei în care cetăţenii moldoveni doresc ca ţara să se îndrepte. Totodată el și-a exprimat speranţa ca forţele politice „să nu acţioneze în sens contrar”.
„Mă bucur că această vizită la Chişinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetăţenilor Republicii Moldova în favoarea implementării reformelor democratice în conformitate cu valorile integrării europene. Acest vot clar în favoarea reformelor reprezintă un semnal în privinţa direcţiei pe care cetăţenii doresc ca Republica Moldova să se îndrepte. Eu sper că toate forţele politice din Republica Moldova să înţeleagă acest semnal limpede şi să nu acţioneze în sens contrar", a precizat în alocuțiunea sa Klaus Iohannis.
El a vorbit de susţinerea României pentru reformele din ţara vecină.
„Numai prin implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de asociere încheiat cu Uniunea Europeană Republica Moldova poate să devină un stat cu adevărat european, prosper, stabil şi rezilient. Respectarea principiilor şi a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, o justiţie independentă, lupta eficientă împotriva corupţiei sunt elementele pe care este construită prosperitatea şi stabilitatea statelor din Uniunea Europeană. Fără însuşirea acestor elemente la nivelul statului, prin reforme, Moldova nu va putea avea o dezvoltare armonioasă şi durabilă", a adăugat şeful statului român.
Klaus Iohannis a evidenţiat că România îşi doreşte ca Republica Moldova să prospere, iar cetăţenii săi „să se bucure de instituţii democratice şi puternice, capabile să le asigure securitatea şi bunăstarea".
„Cu aceeaşi forţă şi convingere ca şi până acum, vom urmări menţinerea şi promovarea Republicii Moldova ca temă prioritară pe agenda Uniunii Europene şi a statelor membre UE, precum şi consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat Iohannis, potrivit Agerpres.
Știrea inițiala:
Potrivit unui comunicat de presă publicat de președinție, în cadrul vizitei lui Klaus Iohannis la Chișinău vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.
Este prima vizită la nivel înalt primită, la Chişinău, de Maia Sandu după preluarea mandatului de preşedinte, în urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova.
Vizita şefului statului român la Chişinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul preşedinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al ţării vecine, precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii moldoveni în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România, a informat sursa citată.
Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, şi respectiv pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a ţării vecine.
Declarație comună a celor doi președinți
Totodată, cei doi preşedinţi urmează să adopte o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens, se arată în comunicatul președinției.
Maia Sandu, candidata pro-europeană, a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingându-l pe candidatul pro-Moscova, Igor Dodon.
Astfel, relațiile României cu Republica Moldova intră pe un făgaș normal. Bucureștiul a fost printre primele capitale care au felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Înrtr-o discuție telefonică, Maia Sandu i-a spus omologului său de la București că „va depune eforturi susținute pentru refacerea și consolidarea relațiilor cu România”.