VIDEO. România are un nou Guvern. Miniștrii au depus jurământul. Iohannis: „La treabă!” Programul de guvernare

VIDEO. România are un nou Guvern. Miniștrii au depus jurământul. Iohannis: „La treabă!” Programul de guvernare

Toţi miniştrii propuşi în Guvernul Cîțu au fost avizaţi favorabil de comisiile parlamentare de specialitate, acest aviz fiind consultativ. Şedinţa de învestire a noului Guvern a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 363 de parlamentari din cei 455 validaţi.

PROGRAMUL DE GUVERNARE - PDF

UPDATE 20.30. Klaus Iohannis: „Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor proiectelor pe care vi le-ați propus prin programul de guvernare. Cetățenilor li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi educația, sănătatea, reducerea birocrației și obiective pe termen mai scurt, combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene. Toate aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate.

S-a închis ciclul în care noi, cei de aici, ne-am angajat și am promis. Acum, la sfârșitul acestui ciclu vă spun sincer: La treabă!”

UPDATE 20.00. Miniștrii au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Între timp, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Guvernului Cîțu.

UPDATE. 18.34. Guvernul Cîțu a primit votul Parlamentului. Miniştrii Cabinetului Cîţu vor depune jurământul miercuri seara, la Palatul Cotroceni. Conform Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc la ora 20,00.

UPDATE 15. 45. Florin Cîțu, primit cu aplauze și huiduieli: „De astăzi vă anunț pe toți că voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Mai multă muncă și mai puține declarații. Vreau să-i asigur pe pensionari și pe cei care au nevoie de ajutor că nu vom lăsa pe nimeni în urmă. Cei care huiduie să se ducă pe stadion”.

UPDATE 14:35 - Toți cei 18 miniștri au fost audiați în comisiile de specialitate din Parlament și au primit avize pozitive.

Urmează votul de învestitură pentru guvern, de la ora 15:00, apoi, dacă noul cabinet primește încrederea legislativului, depunerea jurământului la Cotroceni.

 

UPDATE 10:15 - Audierile miniștrilor din anunțatul Cabinet Cîțu vor începe, în comisiile parlamentare, de la ora 11:00. Liderul PNL Ludovic Orban a vorbit, înainte de a începe procedurile de audiere a miniștrilor, despre calendarul instalării noului guvern.

Plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului va avea loc la ora 15:00.

„Am hotărât alocarea timpilor ca la ultima învestire, cu 15 secunde per parlamentar. Pe baza acestei alocări, s-a stabilit timpul pentru fiecare grup parlamentar de prezentare a punctului de vedere”, a spus Ludovic Orban, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Nu sunt numai trei ore de audieri. Audierile se derulează. Sunt comisii care trebuie să audieze doi miniştri. Programarea este făcută astfel încât să nu existe suprapuneri, astfel încât să existe un timp suficient pentru audieri. Nu am limitat durata audierilor. Sigur că fiecare preşedinte de şedinţă, în funcţie de ora la care este programată audierea ministrului, mai ales că este vorba de ultimele cinci comisii care încep audierile la ora 13,00, vor avea o durată limitată de audiere, dar în rest este timp suficient. Orice parlamentar să poată să adreseze întrebări către miniştrii propuşi. Vă readuc aminte că durata stabilită la audierea Guvernului Grindeanu a fost de 30 de minute în comisii şi multor parlamentari ai opoziţiei nu li s-a permis să pună întrebări. Nu se va întâmpla aşa ceva, evident”, a mai spus Orban.

Femeile, Sorin Câmpeanu și CFR Marfă

Întrebat despre numărul mic de femei din noul guvern, liderul PNL a spus că „acestea sunt propunerile de miniștri care au fost formulate de formațiunile politice care au constituit coaliţia de guvernare. Din procedurile de desemnare asta a fost decizia fiecărei formațiuni, respectăm decizia partenerilor noștri și în cazul nostru au fost evaluate mai multe candidaturi și asta a fost practic decizia care a fost luată de fiecare formațiune politică componentă”.

Orban a răspuns și unor întrebări despre Sorin Câmpeanu, propunerea PNL pentru Educație: „Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității..., Facultății veterinare, de asemenea este președintele Asociației Rectorilor, cum îi spunem rectorul rectorilor, este de asemenea președinte pe zona de francofonie, este un om cu o carieră universitară și de asemenea cu o reputație nu numai internă, ci și internațională foarte bună. Astea sunt... Am văzut, am văzut acele lucruri. Eu cred că trebuie analizată cariera domnului Cîmpeanu, în integralitatea sa, iar cariera universitară este o carieră universitară care îl recomandă. Practic, Sorin Cîmpeanu este garanția implementării programului „România educată” care își găsește o exprimare foarte serioasă în programul de guvernare și noi avem încredere că va avea capacitatea să pună în practică acest program”.

„Există o evaluare a asigurării unui principiu al echității fiscale, al egalității de tratament fiscal. Vă aduceţi aminte de exemplu că noi am susținut eliminarea supraimpozitării part-time-ului. Mai sunt astfel de lucruri de tratamente fiscale care nu sunt conforme acestui principiu al egalității de tratament fiscal”, a spus Orban referitor la programul fiscal al noului guvern.

El a vorbit și despre soluţia de redresare a CFR Marfă: „ceastă soluție este demarată. Această soluție a fost negociată, la nivelul Comisiei Europene și, chiar dacă nu este prezentat în mod explicit în programul de guvernare, ea nu este prezentat pentru că este o soluție care este în curs de derulare, care depinde de niște pași ulteriori care nu depind numai de Guvernul României. În ceea ce ne privește... vă dați seama că asupra acestui subiect, am informațiile necesare, în ceea ce ne privește, am demarat o procedură. De asemenea există un plan de salvare a CFR Marfă. Problema este că nu depinde numai de Guvernul României finalizarea acestui plan și probabil din acest motiv nu a fost inclus ca obiectiv în programul de guvernare, dar el există.

Despre pensii și salarii

„Cunoașteți punctul nostru de vedere referitor la pensie - este că trebuie să existe un mecanism de creștere a punctului de pensie care să țină cont de realitățile economice. Mecanismul acesta este anunțat public, este un mecanic prin care să se compenseze pierderea puterii de cumpărare, ca urmare a inflației, deci o creșterea punctului de pensie cu 100% rata inflației și de asemenea, o creșterea punctului de pensie, în funcție de creșterea salariului mediu pe economie.

În ceea ce priveşte salariul minim, și aici cunoașteți punctul de vedere... încă nu am ajuns, fiind un guvern care a guvernat în perioadă de criză, fără sprijin parlamentar, nu am ajuns să reglementăm acest lucru și să stabilim un mecanism de indexare, împreună cu partenerii sociali. Pe de altă parte, noi am propus acest mecanism de creştere a salariului minim care să țină cont de... evident de rata inflației, compensarea pierderii puterii de cumpărare, ca urmare a creșterii prețurilor care să țină cont de indicele de productivitate și care de asemenea, să aibă un element de corecție care să depindă de creșterea economică, astfel încât orice creștere economică să poată să ducă la o suplimentare a creșterii salariului minim, că acest mecanisme nu este convenit la nivelul partenerilor sociali și nu este cuprins într-o reglementare, dar acesta este punctul nostru de vedere.

Cu siguranţă, Guvernul va lua o decizie privitoare la acest subiect. Aici trebuie să vă spun că părțile au poziții diferite. Patronatele cer un moratoriu privitor la creșterea salariului minim, în timp ce sindicatele au o solicitare de creștere a salariului minim care vident că nu ține cont de realitățile economice”, a mai spus liderul PNL.

Noul guvern, condus de premierul desemnat Florin Cîţu, ar putea fi învestit miercuri, prin votul plenului reunit al Parlamentului.

Lista Cabinetului şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament în jurul orei 8,00, iar şedinţa Birourilor permanente reunite va avea loc între orele 9,00 şi 10,00.

Se limitează la o ședință foto

„Mâine (.n.r. - azi) urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10,00 sau 11,00 cel mai târziu. Planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora şase seara, urmează jurământul şi după aceea tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o şedinţă foto şi atât”, a declarat marţi seara prim-ministrul desemnat Florin Cîţu.

Conducerile PNL, USR PLUS şi UDMR au validat, fiecare în parte, listele proprii de miniştri care vor face parte din viitorul Executiv.

Lista membrilor Guvernului este următoarea:

Florin Cîţu - prim-ministru

Dan Barna - viceprim-ministru

Kelemen Hunor - viceprim-ministru

Nicolae Ciucă (PNL) - Ministerul Apărării Naţionale

Bogdan Aurescu (PNL) - Ministerul Afacerilor Externe

Alexandru Nazare (PNL) - Ministerul Finanţelor Publice

Lucian Bode (PNL) - Ministerul de Interne

Sorin Cîmpeanu (PNL) - Ministerul Educaţiei Naţionale

Virgil Popescu (PNL) - Ministerul Energiei

Adrian Oros (PNL) - Ministerul Agriculturii

Bogdan Gheorghiu (PNL) - Ministerul Culturii

Raluca Turcan (PNL) - Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale

Cătălin Drulă (USR PLUS) - Ministerul Transporturilor

Claudiu Năsui (USR PLUS) - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Stelian Ion (USR PLUS) - Ministerul Justiţiei

Cristian Ghinea (USR PLUS) - Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Vlad Voiculescu (USR PLUS) - Ministerul Sănătăţii

Ciprian Teleman (USR PLUS) - Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Cseke Attila (UDMR) - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Tanczos Barna (UDMR) - Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Eduard Novak (UDMR) - Ministerul Tineretului şi Sportului