Investiții de 4,5 miliarde de euro prin intermediul Centrului de securitate cibernetică găzduit de România
- Antonia Hendrik
- 16 decembrie 2020, 20:31
Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate a prezintat o nouă strategie de securitate cibernetică a UE capabilă să detecteze semnele unui atac cibernetic și să permită luarea de acțiuni proactive înainte de producerea unor daune.
Noua strategie de securitate cibernetică îi permite, de asemenea, Uniunii Europene să se afirme ca lider în materie de norme și standarde internaționale în spațiul cibernetic și să consolideze cooperarea cu partenerii din întreaga lume pentru a promova un spațiu cibernetic mondial, deschis, stabil și sigur, bazat pe statul de drept, drepturile omului, libertățile fundamentale și valorile democratice, se arată în comunicat.
Strategia este considerată componenta cheie a modelării viitorului digital al Europei
Strategia este o componentă-cheie a conturării viitorului digital al Europei, a planului de redresare pentru Europa și a Strategiei UE privind o uniune a securității. Comisia Europeană a prezentat miercuri câteva date importante legate de modul în care se dezvoltă societatea digitală la nivel mondial:
- numărul dispozitivelor conectate la internet este așteptat să atingă cifra de 25 de miliarde de dispozitive până în anul 2025, un sfert din acestea în Europa
- pandemia de COVID-19 a generat schimbări în modul de lucru - 40% din muncitorii din UE au trecut la telemuncă la începutul anului 2020
- 2/5 din utilizatorii UE au întâmpinat probleme legate de securitate.
- 1/8 din companii au fost afectate de atacuri cibernetice.
- Costul anual al criminalității informatice pentru economia globală este estimat la 5,5 trilioane de euro până la sfârșitul anului 2020, dublu față de 2015.
- Finanțarea UE în cadrul financiar multianual 2021-2027 s-ar putea ridica la 2 miliarde de euro în total, plus investițiile statelor membre și ale industriei.
- Investițiile UE în proiecte digitale ar trebui să se ridice la cel puțin 20% - echivalentul a 134,5 miliarde de euro - din 672,5 miliarde euro din Programul de recuperare și reziliență.
Încrederea și securitatea sunt elementele centrale ale Deceniului digital al UE
În comunicatul cu privire la noua strategie de securitate cibernetică se afirmă faptul că se urmărește să se asigure un internet mondial și deschis și prevede totodată garanții menite nu numai să asigure securitatea, ci și să protejeze valorile europene și drepturile fundamentale ale tuturor.
Pe baza realizărilor din lunile recente și din ultimii ani, strategia cuprinde propuneri concrete de inițiative în materie de reglementare, de investiții și de politică în trei domenii de acțiune ale UE. Acestea sunt:
- Reziliență, suveranitate tehnologică și poziția de lider
- Consolidarea capacității operaționale de prevenire, descurajare și răspuns
- Promovarea unui spațiu cibernetic mondial și deschis printr-o cooperare sporită. Mai multe date despre strategia de securitate cibernetică puteţi citi AICI.