DUMA: Comisia Europeană așteaptă răspunsuri privind presa, corupția și procurorul general

DUMA: Comisia Europeană așteaptă răspunsuri privind presa, corupția și procurorul general

Elena Yonceva va propune ca Borisov să ofere din nou la Bruxelles explicații privind scandalurile de corupție din Bulgaria

Problema privind proprietarii de presă și libertatea presei în Bulgaria este la fel de importantă ca recomandările din sistemul judiciar, iar eu voi insista pentru răspunsuri clare din partea autorităților bulgare, a declarat pentru BNR comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders.

La 10 decembrie, el va purta o dezbatere virtuală cu parlamentul bulgar cu privire la recomandările din raportul bulgar privind noul mecanism orizontal pentru statul de drept. Reynders dorește să știe cum în planul de acțiune al cabinetului sunt activate reformele pentru care au fost făcute recomandări.

„Una este să ai un plan de acțiune, cu totul alta - să vezi că reformele sunt demarate în mod real. Pentru a da un exemplu concret - avem observații legate de funcția procurorului general în multe state membre. Este clar că în Bulgaria vrem să vedem că au fost finalizate prevederile pentru raportare”, a explicat comisarul european.

Reynders a adăugat că nu este suficient să existe un cadru legal care să explice modul în care va fi dusă lupta împotriva corupției și legislația care prevede organisme și autorități însărcinate cu asta. Trebuie să se verifice dacă există în practică investigații și, dacă este necesar, urmărire penală, precizează el.

„Noi am ales să tratăm 4 piloni în raportul privind statul de drept, care sunt la fel de importanți. Independența sistemului judiciar este primul element din aplicarea statului de drept, deoarece dacă dorim ca autoritățile, cetățenii sau întreprinderile să fie ghidate de lege, acestea trebuie să aibă acces la o justiție independentă. Dar corupția și mass-media sunt la fel de importante”, a adăugat Reynders.

Comisia Europeană pune accentul și pe lipsa de transparență cu privire la proprietatea mass-media și necesitatea de a se consolida mijloacele de acțiune ale autorităților însărcinate cu monitorizarea pluralismului. „În prezent, Comisia urmărește foarte atent dezbaterile care au loc în Bulgaria. Pot spune același lucru despre proteste, care arată că există o îngrijorare reală în rândul oamenilor cu privire la modul în care se fac eforturi pentru a combate corupția”, a adăugat el.

Încă nu s-a luat o decizie când se va încheia monitorizarea Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a precizat comisarul european.

Europarlamentarul de la BSP din partea Bulgariei, Elena Yonceva, a subliniat într-un interviu televizat că va propune ca premierul Boiko Borisov să fie chemat din nou la Parlamentul European pentru a explica scandalurile de corupție din Bulgaria. Ea a reamintit că grupul de monitorizare a statului de drept a audiat deja mai mulți premieri europeni, dar nu și pe cel bulgar, pentru că acesta se ascunde. Până la sfârșitul lunii, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, al cărei membru este bulgăroaica, va avea o nouă ședință și va face această propunere.

Yonceva a subliniat că este urmărită de Parchetul bulgar, după începerea scandalului cu casa din Barcelona. „Acum sunt pe lista neagră a puterii, a acestui guvern autoritar. Nu mă tem, deoarece această amenințare nu interferează cu munca mea în PE. Colegii mei au încredere în mine și sunt raportor pe unele dintre cele mai importante subiecte - mass-media, înființarea a unei noi agenții pentru azil, pentru eliberarea „pașapoartelor de aur”, pentru crearea unei apărări europene comune”, a adăugat europarlamentara.

Sursa

Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR

Ne puteți urmări și pe Google News