Evenimentul Zilei > Economie > Succes răsunător. România va avea prima sa agenție europeană. Ne-a fost recunoscută expertiza în securitate cibernetică
Succes răsunător. România va avea prima sa agenție europeană. Ne-a fost recunoscută expertiza în securitate cibernetică

Succes răsunător. România va avea prima sa agenție europeană. Ne-a fost recunoscută expertiza în securitate cibernetică

România va găzdui Centrul Cyber al Uniunii Europene, prima agenție UE de pe teritoriul țării, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Centrul va gestiona fonduri de miliarde de euro.

„Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, București va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenție UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”, a transmis Bogdan Aurescu joi dimineață, pe Twitter.

România a câștigat finala în fața Belgiei

România a câștigat finala pentru găzduirea centrului Cyber în fața Belgiei, în cursă mai intrând Luxemburg, Germania, Polonia, Lituania și Spania. Țara noastră este unul dintre puținele state membre UE care în prezent nu găzduia o agenție europeană.

Înființarea Centrului industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) are ca obiectiv îmbunătățirea coordonării cercetării și a inovării în materie de securitate cibernetică. Acesta va fi principalul instrument al UE de punere în comun a investițiilor pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică și industrială în materie de securitate cibernetică, informează G4media.

Printr-un vot desfășurat miercuri seară la Bruxelles, reprezentanții statelor membre au decis ca viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) să aibă sediul la București.

Noul European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center – ECCC (Centrul European de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice) va fi găzduit de București.

Decizia luată prin vot, în COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană), pe 9 decembrie, a luat în considerare candidaturile a 7 orașe din tot atâtea state membre: Bruxelles, Munchen, León, Vilnius, Luxemburg, Varșovia și București.

Fonduri de miliarde de euro

Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului, a declarat pentru EURACTIV.ro că decizia „reprezintă atât o chestiune de echitate, dar și una de recunoaștere a parcursului european al României în domeniu”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE