Chinezii pârăsc România la Comisia Europeană! Rețelele 5G și relația cu SUA, în prim-plan
- Andreea Vlad
- 2 noiembrie 2020, 18:27
Regulile de securitate națională 5G ar încălca mai multe reglementări ale legii UE, acuză reprezentanții Huawei, făcând referire specială la două țări din estul Europei, România și Polonia.
Argumentele gigantului telecom se referă în special la cât de legale sunt, din punct de vedere al legislației UE, restricțiile impuse de autoritățile române.
Gigantul telecom chinez Huawei a reclamat la instanțele juridice ale Comisiei Europene faptul că Varșovia și Bucureștiul riscă să încalce reglementările UE prin noile lor legi de securitate 5G. Compania chineză a lăsat să se întrevadă posibilitatea unui proces în justiție cu privire la noile politici de reglementare din telecomunicații.
Într-o scrisoare trimisă Comisarului pentru Concurență al UE, Margrethe Vestager, pe 11 septembrie, Huawei a menționat că două țări care au dovedit o abordare agresivă cu privire la tehnologia chineză în ultimul an, respectiv Polonia și România, sunt în ipostaza unei încălcări repetate a legislației UE. Compania a făcut referire și la declarațiile comune ale Varșoviei și Bucureștiului semnate cu administrația Trump.
Orice provocare legală cu privire la legislația securității naționale 5G pe teritoriul Europei ar fi un caz-test pentru „suveranitatea tehnologică” în ascensiune a Europei, care proclamă autonomia Europei în sectorul digital, fără a mai recurge la companii sau guverne străine. Instituțiile UE au elaborat o serie de inițiative legislative menite să anihileze linia fină a dependenței Europei de actori străini precum Huawei și providerii de cloud ai Statelor Unite, precum și să evite restricțiile discriminatorii impuse companiilor străine care ar încălca politicile unei piețe deschise a UE și la nivel internațional.
Într-o scrisoare obținută de publicația Politico printr-o cerere oficială de acces la documente, Huawei a argumentat că Polonia și România „încearcă să excludă furnizorii pe baza unor criterii ambigue, care setează un dublu standard și vizează anumiți furnizori 5G în virtutea originii lor geografice”.