În ce condiții se va întâlni „câinele turbat” Joe Biden cu „derbedeul” Kim Jong-un

În ce condiții se va întâlni „câinele turbat” Joe Biden cu „derbedeul” Kim Jong-un

Se așteaptă ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să reorienteze diplomația nucleară americană cu Coreea de Nord către o abordare mai prudentă și convențională, deși cursul său politic poate depinde în mare măsură de viitorul plan de acțiune al Phenianului.

Se așteaptă ca Joe Biden să se îndepărteze de diplomația neortodoxă a președintelui în exercițiu Donald Trump, marcată de un angajament direct cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, dar nu poate replica politica pasivă de „răbdare strategică” din epoca lui Barack Obama din cauza evoluției amenințărilor militare nord-coreene, potrivit analiștilor.

Gama diplomatică a noului președinte american va lua formă concretă după o revizuire politică de câteva luni și pregătirea echipei sale de securitate și afaceri externe.

O perioadă de vulnerabilitate în timpul căreia Kim ar putea recurge la provocări pentru a se plasa în fruntea listei de priorități a lui Biden, deja ocupat cu pandemia Covid-19  și cu sarcini economice pentru a revigora motoarele SUA, scrie agenția Yonhap.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este foarte probabil ca Joe Biden să revină la o abordare tradițională vizavi de Coreea de Nord, care ar sublinia importanța discuțiilor de lucru, din care ar căuta progresul în elaborarea unei foi de parcurs pentru denuclearizare înainte de a accepta negocieri pentru un summit”, potrivit lui Park Won-gon, professor de politică internatională la Universitatea Handongng din Coreea de Sud.

„Dar prevăd că multe vor depinde de răspunsurile din Coreea de Nord, care deja a declanșat provocări atunci când o nouă administrație preia funcția la Washington. Provocările ar complica lucrurile”, a adăugat el.

Trump a „legitimat regimul lui Kim”

Joe  Biden a declarat pentru agenția Yonhap că va continua să facă „presiuni”  pentru o Coree de Nord denuclearizată, via o „diplomație principială”.

Remarcile lui Biden au semnalat dorința unei formule de negociere atent gândită, care să se îndepărteze de tacticile dure și uneori neclare ale lui Trump de a ajunge la o înțelegere majoră prin summituri organizate, fără o pregătire extinsă la nivel operațional.

Înclinarea lui Biden pentru o nouă abordare a fost pe deplin exemplificată în dezbaterea prezidențială de luna trecută cu Trump, în timpul căreia l-a acuzat pe președintele republican că a „legitimat” Nordul aflat sub singura dinastie comunstă din istorie, dinastia Kim.

Cu toate acestea, Joe Biden și-a exprimat intenția de a se întâlni cu Kim Jong-un  cu condiția ca acesta „să-și reducă capacitatea nucleară”, mai degrabă decât să o dezmembreze, în remarci care au calmat temerile că noul lider de la Casa Albă ar plutea plasa ștacheta prea sus pentru un summit cu omologul său nord-coreean, în timp pare, deocamdată, să adopte o atitudine de așteptare până când Kim își va exprima o dorință privind denuclearizarea. Ceea ce unii analiști consideră imposibil.