Arafat, ordine controversate legate de pacienți și medici. Ce ascunde șeful DSU. Document

Arafat, ordine controversate legate de pacienți și medici. Ce ascunde șeful DSU. Document

Două ordine semnate de șeful DSU, Raed Arafat, stârnesc controverse în lumea medicală. Deși legea prevede ca orice astfel de document trebuie făcut public, ordinele care privesc pacienți și medici nu au fost transmise de Grupul de Comunicare Strategică

Fără a informa opinia publică, așa cum este prevăzut în Legea 136/ 2020, Raed Arafat a semnat două ordine, din postura sa de secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Ordinele au fost transmise către spitalele din toată țara. Însă, nici reprezentanți din Grupul de Comunicare Strategică și nici din Ministerul Afacerilor Interne nu au putut confirma, pentru evz.ro, existența acestor documente în relația de comunicare a populației.

Printr-unul dintre ordinele emise luni, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a dispus ca toate unitățile și compartimentele de primiri urgențe să preia toți  acei pacienți aduși de ambulanțe, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin.

Ne puteți urmări și pe Google News

În documentul semnat de Raed Arafat să arată că spitalele nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă.

Secretarul de stat arată, în acest ordin, că personalul structurilor de urgență are obligația să preia pacientul în cel mai scurt timp posibil, să-i asigure asistența medicală de urgență și să elibereze echipajul de la Ambulanță în cel mult o oră de la sosirea în UPU sau CPU.

Spitalele, obligate să preia toți pacienții

Ordinul a fost emis de Arafat luni și prevede:

Art 1

(1) Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin.

  1. Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă
  2. Personalul structurilor de urgență menționate la art 1 alin (1) are obligația să preia pacientul în cel mai scurt timp posibil, să-i asigure asistența medicală de urgență, inclusiv investigațiile necesare și consulturile de specialitate, eliberând echipajul respectiv în cel mult o oră de la sosirea în UPU sau CPU.

Art 2. Personalul din dispeceratele integrate sau colocate aparținând serviciilor de ambulanță publice și SMURD are obligația ca, în cazul urgențelor non-COVID, să direcționeze echipajele către cel mai apropiat spital competent, indiferent de situația locurilor disponibile.

Art 3. Prezentul ordin se transmite Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției în vederea diseminării către toate serviciciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București -Ilfov, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și toate Inspectoratele pentru Situații de Urgență.

Medici rezidenți, angajați fără concurs doar la spitalul MAI

Celălat ordin face referire la angajarea fără concurs a unor medici rezidenți, dar numai la Spitalului MAI, „Dr. Dimitrie Gerota”.

Ca urmare a intrării în vigoare a OUG 186/2020, spitalele nu pot angaja rezidenții, promoția 2020, fie la ATI, fie la boli infecțioase, pneumologie etc.

În schimb, toți acești rezidenți pot fi angajați, fără concurs, pe o perioadă detrminată, în cadul Compartimentului Suport COVID de la Unitatea de primiri Urgențe a spitalului „Dr. Dimitrie Gerota”, se arată în ordinal semnat de Arafat.

Medicii rezidenți angajați la spitalul MAI pot opta, ulterior, să se angajeze, prin transfer și fără concurs, pe posturile vacante din unitățile medicale din sistemul sanitar public.

Legea care obligă la transparență

Iată ce prevede Legea 136/ 2020, la articolul 15:

  • Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare.

(2) Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta, cu caracter normativ, emise în temeiul prezentei legi, se publică, de îndată, în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(3) Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta pot fi contestate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim la instanţa competentă, în condiţiile prezentei legi.

(4) Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim la instanţa competentă, cu acţiune în anulare la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la publicarea actului administrativ în Monitorul Oficial al României sau de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia.

 

Medicii rezidenți ar putea fi angajați temporar, fără concurs. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

O crimă! În plină pandemie, Guvernul a lăsat șomeri sute de medici