O crimă! În plină pandemie, Guvernul a lăsat șomeri sute de medici

O crimă! În plină pandemie, Guvernul a lăsat șomeri sute de medici

Propulsat și de funcția de Comandant al Acțiunii, așa cum îi place să audă atunci când se vorbește despre el, dar și de notorietatea conferită de paternitatea SMURD, doctorul Raed Arafat tinde în ultima vreme să confirme multe din spusele detractorilor lui. Chiar dacă nu în toate, pe mulți încep să-i cred.

Zilele trecute, doctorul Arafat ne-a dezvăluit o nouă fațetă a sa: Raed miștocarul! La doar o zi după ce Klaus Iohannis ne-a făcut din nou cu degetul și ne-a vorbit iarăși cu „voi”, pe pagina sa de FB, doctorul Raed Arafat a crezut că s-a dat ordin de zi pe pandemie la făcut caterinci și s-a apucat să-i ia la subțirimi de școală generală pe cei care își iau informațiile de la „absolvenții Școlii de Medicină din cadrul Universității Facebook”: „Cred că mulți dintre comentatorii de pe facebook, și nu numai, au trecut prin această școală de medicină. Să aveți grijă de unde vă luați informațiile!” Ia, uite, frate, mi-am zis, d-aia stă-n drum Ayatolahul Sănătății cu vipușcă și epoleți, de proștii care până ieri tunau împotriva vaccinurilor și fulgerau în favoarea alifiilor de coada-șoricelului și de ăia care se iau după ei și după antenele G5. Unde i-o fi fost umorul și cheful de miștocăreală, când premierul Ludovic Orban, împreună cu diverși agarici din guvern, între două anunțuri de noi restricții și apeluri la responsabilitate, o ardeau la el în birou, pe cocârț și trabuce, în ciuda oricărei măsuri de prevenție luate tot de ei și impusă „manu militari”, cu miliție, mascați și sute de milioane amenzi, m-am întrebat în continuare.

Drept pentru care, i-am zis ce cred eu că ar fi trebuit să-l preocupe:

„În loc să vă țineți de miștouri de doi lei, mai bine ați scoate rapid doua promoții de medici ATI specialiști, pe cei la termen, cu 5 ani, plus pe cei înainte de termen, cu 4 ani, ați face același lucru și la specialitățile boli infecțioase și epidemiologie, ați angaja masiv asistenți medicali și asistenți sociali în DSP-uri, care să facă anchete epidemiologice în urma testărilor în grupele de risc, ați gândi măsuri aplicabile, nu fantasmagorice, cum ar fi aceea de a-i transforma pe medici în Rambo care vânează și rețin infectați până la sosirea DSP în două ore, când acolo se răspunde la telefon în două luni, și, în general, ați încerca să luptați cu epidemia, nu cu populația.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se face jumătatea de an! Nu ați înțeles să luați nici măcar o măsură inteligentă, cu efect imparabil și de lungă durată, ci o țineți cu învinovățirea populației, cu rușii, cu negaționiștii, cu orice mai puțin vreo măsură deșteaptă.

Nu v-am auzit făcând vreun mișto de Orban și de derbedeii cu care stătea la fumat și la băut.”

 

Spre plăcuta mea surpriză, vorbind despre el la persoana a treia, așa cum doar capetele încoronate sunt învățate, mi-a răspuns Comandantul:

„Mirel Curea și știați d-voastră că de rezidenții la ATI nu răspunde dr. Arafat? Mai știați că și rezidenții de la ATI pot lucra chiar dacă nu au dat specialitatea încă și ca au fost chiar implicați rezidenții din anii 3,4 si 5 în perioada asta?”

Îl spui de medici specialiști, îți răspunde de medicii rezidenți! Recunoașteți personajul care mută țintă oricărei întrebări sau discuții care nu-i convine? Nu? Eu l-am recunoscut și am încercat să-l aduc la tema la care se făcea că răspunde:

„Domnule doctor Arafat, sunteți, domnule, Comandantul Acțiunii, sau nu sunteți? Nu aveți dialog cu miniștrii sănătății și învățământului, cu premierul? Știu că sunteți meseriaș în a muta ținta unei discuții, dar cu mine este mai complicat.

Rezidentul are capacitate profesional-juridică și aplomb moral restrânse, una este să fii specialist, alta este să fii rezident, tratat în sistemul medical românesc pe post de infirmieră cu studii superioare.

Știți că în cazurile grave, când un stat intră în război, se avansează la grad de ofițeri, două promoții din școlile militare, cea la termen și cea cu un an în urma ei, pentru ca efectivele de comandă să fie cât mai aproape de necesar? În acea situație șeful de stat major general nu explică dacă a uitat să facă asta, „lasă, băi, că pot lupta și ca soldați fără grad”, ci se duce direct în fața Curții Marțiale.

La DSP-uri v-ați gândit vreodată în 5 luni că-s praf, când lor le-ar fi revenit un rol principal în anchete urmate de tăierea lanțurilor epidemice?

După ce terminați de miștocărit românii, de demnitarii care au minat încrederea cetățenilor în atenționările medicilor adevărați cu privire la gravitatea epidemiei, de Ludovic Orban, cu paharul în bot în loc de mască, de Rareș Bogdan, cu sute de șmecheri la un party în spațiu închis, de Iohannis, cu dinții-n aer, printre conducătorii Europei echipați regulamentar, ceva, cumva, măcar nițel, așa, cât să păreți bărbat, aveți de zis?”

Normal, nu a mai răspuns!

Să vedem acum, cum este cu medicii lipsă din prima linie. Descoperim o realitate care frizează demența, nu doar o lipsă criminală de responsabilitate , aceea surprinsă de Andrei Udișteanu, pentru publicația Recorder.

Într-o anchetă senzațională, intitulată Medici lăsați șomeri în plină pandemie: „În loc să ajut, stau acasă și mă joc «Call of Duty»”, autorul dezvăluie un fapt uluitor: în plină criză generată de o epidemie care a băgat România în moarte, groază și sărăcie pentru cine știe câtă vreme, țara a fost lăsată fără o promoție de medici specialiști. Reproducem fragmentele relevante din ancheta colegului Andrei Udișteanu:

 

„În luna martie, odată cu intrarea în starea de urgență, Ministerul Sănătății a anulat organizarea examenului de specialitate la care se înscriseseră peste 700 de medici aflați la finalul rezidențiatului și dornici să devină medici cu drept de practicăCa o soluție de compromis, ministerul le-a prelungit termenul de încheiere a rezidențiatului oferindu-le posibilitatea să rămână în spitale tot ca rezidenți. Însă a omis un lucru: multora dintre ei li se încheiase deja stagiul de rezidențiat, așa că odată cu anularea examenului din martie aceștia au rămas pur și simplu șomeri. E vorba inclusiv de medici ATI, epidemiologi sau de laborator, specialități de importanță crucială în lupta cu coronavirusul.

Contactați de Recorder, oficialii din Ministerul Sănătății au recunoscut această scăpare și au precizat că examenul anulat în martie se poate organiza abia în septembrie. Până atunci, medicii rămân șomeri, deși spitalele au nevoie ca de aer de resurse umane.

Anul acesta, sesiunea din primăvară era programată pe 19 martie, iar la ea s-au înscris 713 candidați. Printre ei - 25 specializați în ATI, 31 în boli infecțioase, 15 în epidemiologie, 25 în medicină de laborator - categorii medicale esențiale în lupta cu pandemia.

Numai că, pe 16 martie, România a intrat în stare de urgență și examenul care urma să se desfășoare trei zile mai târziu a fost suspendat prin ordin de ministru. Cei 713 rezidenți care ținteau să devină medici specialiști au rămas în aer, iar autoritățile au rezolvat situația doar parțial.”

„După suspendarea examenului, am prelungit rezidențiatul lor prin ordin de ministru, deci au rămas în spitale“, a încercat să ne lămurească Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Explicația lui omite însă câteva completări foarte importante: prima este că cei care au putut rămâne rezidenți muncesc pe salarii de trei ori mai mici decât ar putea încasa ca medici specialiști și au atribuții mult mai limitate, fiind „legați”, practic, de centrele universitare și de profesorii coordonatori. A doua este că pentru o bună parte din cei 713 medici rezidenți ordinul de ministru a fost inutil: rezidențiatul lor expirase deja în decembrie 2019, deci nu putea fi prelungit. Aceștia au rămas șomeri.

Când i-am atras atenția că ordinul de ministru n-a rezolvat problema, Moldovan a susținut că nu are cunoștință despre situația celor rămași pe dinafară, dar a promis că se interesează și revine. Apoi ne-a sunat să ne confirme: „Da, așa este, acești medici au dreptate să fie supărați, dar situația de criză a impus unele măsuri luate brusc. Nu am putut să dăm în martie din cauza exploziei epidemiologice. Ulterior s-a revenit cu prelungirea rezidențiatului, dar nu a cuprins și această categorie care terminaseră deja rezidențiatul. Înapoi privind, vedem acum că este această situație, că nu au unde să muncească. Dar astăzi, când se relevă ea, eu ce alternativă am?”.

Iată ce spune pentru aceeași publicație, Recorder, unul dintre medicii care, în loc să fie alături de colegii săi la căpătâiul bolnavilor, este șomer: „Suntem în plină pandemie și noi nu putem să muncim. Nu avem aviz de liberă practică, așa că stăm toți acasă. ATI-iști, epidemiologi, toți stau acasă deși la televizor auzim că e criză de medici. Spitalele nu ne acceptă pentru că noi nu putem deconta servicii. Neavând gradul de specialist, eu nu pot să fac contract cu casa de asigurări, nu pot să internez bolnavi pe numele meu, ca spitalul să-mi deconteze salariul. Altfel spus, statul mă consideră un parazit”.

Reținem așadar din explicațiile date de Comandantul Raed Arafat, coroborate cu dezvăluirile jurnalistului Andrei Udișteanu, de la Recorder, că primul nu doar ocolește cu dibăcie de Șeherezadă ceea ce nu-i convine, dar chiar minte fără să clipească. Este deci pe deplin în situația de a face mișto de oricine, doar de el însuși și de iresponsabilii care nu mai știu pe cine să dea vina pentru nenorocirea la care contribuie, nu.