Schimbare majoră în pandemie. Orban, anunț de ultimă oră! Se „mobilizează rezerviștii”

Schimbare majoră în pandemie. Orban, anunț de ultimă oră! Se „mobilizează rezerviștii”

Premierul Ludovic Orban a anunțat o schimbare majoră în sistemul sanitar, în condițiile creșterii alarmante a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus

Premierul României, Ludovic Orban, a făcut un anunț de ultimă oră în ceea ce privește măsurile sanitare pentru protejarea populației în pandemie.

Șeful Executivului a declarat, sâmbătă, că alături de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, caută soluţii pentru a motiva implicarea medicilor de familie în urmărirea stării de sănătate a pacienţilor care au forme uşoare de COVID-19.

La finalul unei vizite efectuate la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, premierul a precizat:

„Am discutat cu domnul ministru Tătaru. Căutăm inclusiv o soluţie de a găsi o posibilitate de motivare a medicilor de familie pentru implicarea în anumite... Am să vă dau un exemplu. Nu pot medicii din spital, care au cazurile persoanelor ce sunt internate în spital, care fie sunt în ATI, fie sunt în alte secţii, dar au forme de manifestare - e foarte greu să urmărească starea de sănătate şi evoluţia bolii pentru pacienţii cu forme uşoare. Şi, atunci, trebuie să existe o evaluare a evoluţiei stării de sănătate, inclusiv vindecarea sau apariţia unor simptome noi, care să nu necesite un telefon la urgenţe, la 112”, a precizat premierul.

Ludovic Orban a mai adăugat că, „și aici eu cred că medicii de familie - mai ales că orice cetăţean are un medic de familie - am convingerea că medicul de familie poate fi implicat şi, evident, trebuie răsplătit, în baza legislaţiei privitoare la COVID-19, trebuie răsplătit pentru activităţile pe care le desfăşoară în relaţia cu pacienţii lor care sunt pozitivi”..

Medicii de familie ar putea face anchete epidemiologice

Astfel, Orban a precizat că medicii de familie ar putea să urmărească starea de sănătate a pacienţilor respectivi, dar ar putea fi implicaţi şi în anchetele epidemiologice.

„Să urmărească starea de sănătate, să vadă exact tratamentul, să urmărească evoluţia fiecărui caz. (...) Cred că un medic de familie ar putea să aibă competenţa de a face anchete epidemiologice”, a explicat Ludovic Orban.

Până la urmă, consider primul ministru, „în aceste anchete epidemiologice, din punctul meu de vedere, viteza este importantă”.

„De fapt, ce urmărim prin anchete epidemiologice? Sigur că urmărim să aflăm şi unde s-a infectat persoana - în măsura în care este posibil şi îşi aduce aminte - dar ne interesează mai ales să descoperim persoanele cu care a intrat în contact, pentru ca acestea să nu transmită la rândul lor virusul în comunitate”, a mai spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News