Evenimentul Zilei > Actualitate > Anchete epidemiologice tardive, pe litoral. Cazuri de infecții, ignorate de autorități
Anchete epidemiologice tardive, pe litoral. Cazuri de infecții, ignorate de autorități

Anchete epidemiologice tardive, pe litoral. Cazuri de infecții, ignorate de autorități

Cel puțin 150 de copii, veniți în tabără pe litoral, în cadru organizat, dar fără știrea autorităților din județul Constanța, care, în plină pandemie, ar trebui informate, au intrat în carantină în județele din care provin după ce s-au întors acasă, unii dintre ei fiind infectați cu noul coronavirus.

Ultimul caz, aflat de presă, este din județul Gorj. Potrivit presei locale aproape 100 de copii din Gorj sunt izolaţi, după ce au participat la două tabere de vară.  Alături de ei, şi câteva cadre didactice, care i-au însoţit. Trei dintre copii sunt infectați. La Gorj este în desfăşurare o amplă anchetă epidemiologică, pentru a dispune verificare tuturor contacţilor.

Elevii din Gorj au plecat în tabere școlare la Costinești, pe litoral, și la Cheile Grădiștei, în județul Brașov. Deplasările fuseseră anulate, din cauza pandemiei, dar părinții şi profesorii au decis să meargă pe cont propriu, după ce organizatorii taberelor ar fi refuzat să restituie plăţile făcute în avans. Astfel, un grup de 47 de elevi și profesori a plecat, cu trenul, pe litoral Celălalt grup, de 50 de copii, a plecat cu un autocar la Braşov, la Cheile Grădiştei, conform europafm.ro.

La întoarcere, după 1 august, doi copii s-au simţit rău, iar părinţii i-au dus, pentru testare, la un laborator privat. Rezultatele au ieşit pozitive, la scurt fiind pozitivat și un al treilea copil. Doi copii fuseseră la Costinești, celălalt, la munte. Când DSP Gorj a aflat, sâmbătă, a declanșat două anchete epidemiologice. Peste 100 de persoane vor intra în izolare la domiciliu, copii și părinți.

S-a stabilit, până acum, că unul dintre părinţii unui copil ieşise pozitiv când fiul lui se afla deja în tabără la mare. La întoarcere, au apărut simptome şi la el, iar rezultatul testului a ieșit  pozitiv. Este posibil ca și pe litoral să se efectueze o anchetă epidemiologică, dar puțin probabil să fie adusă la cunoștința opiniei publice. Direcția de Sănătate Publică din Constanța este ultima instituție care ar informa despre un posibil caz de infecție identificat pe litoral.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE