Probleme pentru viticultori. Au atât de mult vin încât nu au ce face cu el. Iată soluția
- Andrei Calin
- 18 iulie 2020, 23:24
Pandemia de coronavirus le-a creat mari necazuri și viticultorilor.
Din cauza pandemiei de coronavirus, o marea parte a stocurilor de vin ale viticultorilor din Ungaria, dar și din țările membre ale Uuniunii Europene au rămas blocate. Problema este că în curând va începe perioada recoltării strugurilor, iar producătorii trebuie să facă loc noii producții.
Așa că fabricile de distilare sunt cele care pot veni în ajutorul producătorilor pentru a-i salva de surplusul de produse, scrie ziarul „Magyar Nemzet” din Ungaria. Situația epidemiologică și măsurile de restricție impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus au provocat o situație neașteptată în sectorul vinicol din Ungaria și din țările membre ale UE. Din cauza opririi turismului și a industriei hoteliere, viticultorii și-au pierdut de pe o zi pe alta o mare parte din piețele lor.
Conform evaluării Comitetului european al companiilor viticole, consumul de vin la nivelul UE a scăzut aproximativ cu 30%. Calculând în preț, scăderea este și mai dramatică, deoarece supermarketurile vând în mod caracteristic vinuri calitativ mai slabe, astfel că diminuarea încasărilor poate atinge chiar și 50%.
După afirmațiile președintelui Consiliului Naţional al Comunităţilor Viticole (HNT) din Ungaria, Ottó Légli, vânzările viticultorilor care produc vinuri de calitate pentru hoteluri și restaurante au scăzut aproximativ cu 60-80% din cauza crizei economice provocate de epidemia de coronavirus. Stocurile nevândute ar putea avea efecte serioase și asupra recoltei de struguri din acest an.
„Vinurile nevândute din crame ocupă locul produsului nou. Viticultorii trebuie să cântărească bine chiar înainte de recoltarea producției din acest an, dacă aceasta poate fi vândută", a atras atenția Dávid Brazsil, secretarul general al HNT.
În acest an, în Ungaria, măsurile privind distilarea de criză a vinului - pentru care guvernul alocă 2,5 miliarde de forinți - este o alternativă pentru producătorii care se confruntă cu probleme legate de vânzarea vinurilor. Potrivit secretarului general al HNT, cel mai mare avantaj a acestei măsuri este acea că alcoolul care se produce prin distilarea vinului poate fi utilizat în scopuri industriale sau farmaceutice și nu va îngreuna piața alcoolului.
Pentru a beneficia de ajutor, un viticultor trebuie să aibă o producție proprie de cel mult 2.000 de hectolitri de vin. Prin acest sprijin financiar, în valoare de 2,5 miliarde de forinți, acordat producătorilor din sectorul viticulturii de Guvernul ungar, vor putea fi distilate 250 de mii de hectolitri de vin.
sursa: RADOR.