Patronatele din turism pun presiune pe Guvern. Cu ce revendicări vin

Patronatele din turism pun presiune pe Guvern. Cu ce revendicări vin

Reprezentanți patronatelor din sectorul turistic cer Guvernului să ridice toate restricțiile pentru funcționarea teraselor, începând cu jumătatea lunii, și să permită deschiderea restaurantelor. Totodată ei solicită și o serie de facilități și amânări la plata taxelor și impozitelor aferente acestei perioade precum și granturi europene nerambursabile.

Patronatele din domeniile de activitate turistică au transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care solicită ca din 15 iunie să ridice toate restricțiile pentru funcționarea teraselor și să permită reluarea parțială a activității în interiorul restaurantelor. În opinia autorilor scrisorii, ratarea acestui termen ar duce la creșterea pierderilor înregistrate de hoteluri și restaurante.

Potrivit Radio România Actualități, pierderile au fost calculate la 30% din încasările anilor anteriori, care au fost estimate la aproximativ șase miliarde de euro. Din această sumă, totală, patru miliarde de euro reprezintă pierderile înregistrate de restaurant, iar două miliarde de hoteluri.

Reprezentanții industriei turistice susțin că circa 150.000 de angajați din domeniu sunt în pericol să-și piardă locurile de muncă, iar mai multe restaurante, hoteluri, baruri și cafenele s-ar putea să-și închidă porțile definitiv. În prezent se găsesc într-o asemenea situație aproape 11.000 de asemenea unități, reprezentând peste un sfert din totalul la nivel national.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorii scrisorii mai spun că de noua etapă de relaxare vor beneficia și alte domenii care au legătură cu turismul și restaurantele, respectiv furnizorii de alimente, băuturi sau servicii.

Pe de altă parte, patronatele din turism solicită și un sprijin consistent din partea autorităților, precum suspendarea impozitului specific pentru semestrul II, posibilitatea achitării în rate a taxelor și impozitelor pentru acest an şi pentru următorul, acordarea  de granturi europene nerambursabile, introducerea unor tichete HoReCa, folosite exclusiv pentru achiziția unei mese calde, reducerea taxelor pentru plaje la jumătate, în această vară.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat, în această seară, într-o intervenție televizată că, potrivit evaluărilor sale, nu crede că starea de alertă va fi ridicată după 15 iunie. Dimpotrivă a spus ministrul, din cauza aparițiilor unor noi cazuri de bolnavi de Covid-19 și a unor focare noi, măsurile restrictive vor fi prelungite.

„Nouă ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai putem sau să nu mai prelungim acea stare de alertă, având în vedere şi evoluţia - uitaţi-vă că am avut şi focare noi, la Slatina în spital, unităţi”, a spus Nelu Tătaru.