Premieră. Pandemia trimite NATO în videoconferință

Premieră. Pandemia trimite NATO în videoconferință

Miniștrii afacerilor Externe ai țărilor membre a Alianței Nord Atlantice s-au reunit, joi, în videoconferință, o premieră în istoria NATO, pe tema luptei împotriva pandemiei Covid-19.

Miniștrii de Externe ai țărilor NATO l-au desemnat pe comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul forţelor aeriene ale SUA, Tod Daniel Wolters, să coordoneze sprijinul militar necesar pentru a combate criza generată de noul coronavirus.

Și să coordoneze susținerea militară necesară combaterii pandemiei Covid-19, începând cu folosirea căilor rapide via spațiul aerian european pentru zborurile militare care transportă echipamente medicale, a informat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„NATO a fost creată pentru a face față crizelor. Deci putem ajuta, și Alianța noastră își joacă rolul”, a declarat secretarul general. Observațiile lui Stoltenberg au venit după o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO, organizată prin videoconferință, pentru prima dată în istoria NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miniștrii au convenit, de asemenea, să organizeze o reuniune specială a miniștrilor Apărării, luna aceasta, pentru a examina sprijinul pentru aliați și a lua decizii cu privire la orice alte măsuri suplimentare, informează Alianța Nord Atlantică.

Miniştrii afacerilor Externe au dat asigurări că Alianţa rămâne pe deplin operaţională, astfel încât criza de sănătate provocată de coronavirus să nu conducă la o criză de securitate, şi s-au angajat în lupta împotriva COVID-19 prin coordonarea transportului militar folosit pentru evacuarea bolnavilor şi furnizarea de echipamente medicale, transmite și Agerpres.

„Prima responsabilitate a NATO este ca această criză de sănătate să nu devină o criză de securitate", a declarat Jens Stoltenberg.

NATO nu are mijloace proprii, dar fiecare dintre aliaţi şi-a mobilizat mijloacele militare în sprijinul luptei împotriva pandemiei. Forţele armate şi serviciile lor de sănătate au înfiinţat spitale de teren şi evacuează pacienţii în alte ţări unde sunt îngrijiţi. De asemenea, sunt angajaţi pentru supravegherea frontierei, scrie AFP.

„NATO contribuie la efortul colectiv. Aliaţii se ajută reciproc - inclusiv prin furnizarea de profesionişti din domeniul sănătăţii, paturi de spital şi echipamente medicale esenţiale, precum şi prin schimbul de bune practici şi idei despre cum să combată această boală ucigaşă. Transportăm materiale medicale esenţiale pe calea aerului din diverse părţi ale lumii, oferim personal medical, materiale şi echipamente esenţiale din surse civile şi militare şi punem cunoştinţele şi resursele noastre medicale, ştiinţifice şi tehnologice în slujba unor răspunsuri inovatoare”', se arată într-o declaraţie adoptată de miniştrii de Externe şi publicată pe site-ul NATO.

Pe de altă parte, miniştrii de externe au salutat Macedonia de Nord ca nou membru al Alianţei Nord-Atlantice.