Măsuri fără precedent la ministerul Mediului. Costel Alexe a pus gând rău hoților de lemne din păduri

Măsuri fără precedent la ministerul Mediului. Costel Alexe a pus gând rău hoților de lemne din păduri

Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat, miercuri, că a luat o serie de măsuri care vin să stopeze tăierile ilegale de arbori din păduri.

Potrivit lui Alexe, se va monitoriza fiecare transport cu lemne prin GPS, precum și modificarea Codului silvic în sensul în care transportul materialelor lemnoase fără documente să devină infracţiune.

„O să facem acest lucru (urmărirea traseului fiecărui arbore - n.r.) prin sistemul informaţional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL-ul. În câteva luni, pentru că am avut discuţii nenumărate şi întâlniri şi cu conducerea STS-ului şi cu echipa comună de la Ministerul Mediului privind implementarea şi operaţionalizarea cât mai rapidă a SUMAL-ului.

Pentru că l-am găsit într-un stadiu incipient, ne-am asumat ca până la jumătatea anului, în iunie 2020 îl vom operaţiona. SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS, cu o periodicitate de până la cinci minute, accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor/ieşirilor de materiale lemnoase din depozite cu confirmări de primire online, fotografierea transporturilor de lemne – trei fotografii pentru fiecare transport, automatizarea calculelor referitoare la volume şi cantităţile din camioane”, a declarat Costel Alexe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referindu-se la urmărirea prin satelit a tăierilor ilegale de arbori, ministrul a precizat că acum transporturile sunt controlate "în orb".

De asemenea, ministrul a recunoscut că în prezent, monitorizarea transporturilor ilegale de lemne de face „în orb”, dar în viitorul apropiat aceasta se va face prin satelit.

„Acum controlăm în orb. Dacă prindem pe cineva bine, dacă nu, înseamnă că nu am avut noroc”, a mai spus Alexe. În acest context, ministrul a anunțat că vineri va merge la Bruxelles, acolo unde se va întâlni cu comisarul de mediu, căruia îi va prezenta măsurile destinate stopării tăierii ilegale de arbori.

„Vineri mă voi deplasa la Bruxelles unde voi avea întâlnire tete-a-tete cu comisarul de mediu şi evident îi voi spune ce ne angajăm să facem, ce am început în aceste trei luni de când conducem ministerul şi cum vom reuşi să limităm şi să stopăm tăierile ilegale din România”, a mai declarat Costel Alexe

Anunțul ministrului vine în contextul în care țara noastră se află începând de miercuri în procedură de infringement pe două domenii importante. Comisia Europeană avertizează România să pună capăt exploatării forestiere ilegale şi să adopte programe de control al poluării, potrivit b1.ro