Odihnește-te în funcție de vârstă. Viața va fi mai bună!

Odihnește-te în funcție de vârstă. Viața va fi mai bună!

Cu toții știm că se spune că opt ore de somn sunt suficiente unui adult. Specialiștii spun însă că nu există un model în care toți putem să ne încadrăm. Olivia Arezzolo, expert italian în terapia somnului, spune că e mai mine ca orele de somn să se calculeze în funcție de vârstă.

Lipsa de somn este dăunătoare. Ea poate fi cauza obezității, a unor forme de diabet și, evident, a depresiilor. Pe de altă parte, nici somnul în exces nu este o variantă foarte sănătoasă. Pentru o viață cu adevărat sănătoasă este necesar să ne odihnim în funcție de câți ani avem.

Ca la douăzeci de ani

Olivia Arezzolo spune că în perioda 20-30 de ani, fiecare dintre noi își creează o rutină a somnului, un model, pe care îl vom urma apoi toată viața. Dar, și aceste lucruri depind, deseori, de tipul de viață pe care îl alegem.

”Dacă ne gândim la cei car au acum peste 20 de ani, dar până în 30, tipologia a clară: tinerii ies mult în cluburi, ies și la băute cu amicii, în plus, stau și mult pe mediile de socializare online. Ei bine, toate aceste activități duc la un singur lucru: o lipsă acută de somn”, spune Olivia Arezzolo. Bine, dar csât trebuie să dormi ca să fie bine? Expertul spune clar: între 7 și 9 ore de somn.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atenție, însă, nici mai puțin de 7, nici mai mult de 9. Dacă dormiți sub 7 ore, folosiți week-end-ul ca să recuperați câte ceva. ”Nu este cea mai indicată metodă, dar, uneori, este destul de eficientă”, spune Arezzolo.

Ai treizeci? Poate cincizeci? Odihnește-te corect

La treizeci de ani, ideal este să dormi opt ore. ”Partea proastă este că, în general, această vârstă este asociată cu perioada din viața fiecăruia când ești dedicat serviciului, familiei și acestea aduc multă presiune peste tine. Este foarte important să evitați insomnia. Insomnie plus stres, asta duce clar la depresie”, ne sfătuiește Olivia Arezzolo. Și încă ceva.

”Dacă ești o tânără mămică, rezervă-ți 30 până la 90 de minute pentru un somnic peste zi. Nici n-ai idee de câtă presiune scapi în acest imp”, mai spune specialista. De fapt, o jumătate de oră de somn, dupăamiaza, este recomandată oricui. Somnul este important și după cincizeci de ani, nu trebuie să neglijăm deloc acest aspect. Olivia Arezzolo atrage atenția mai ales femeilor aflate la menopauză.

”Insomnia este ceva frecvent în această perioadă, așa că ea trebuie combătută eficient, cu plimbări mai lungi, cu exerciții fizice și dușuri călduțe, niciodată fierbinți”, mai punctează Olivia.

Sfaturi pentru un somn mai bun

1. Îndepărtează telefoanele, tabletele sau laptopul din jurul patului 2. Trezește-te imediat după ce auzi alarma de la ceas. Nu lenevi 3. Evită dușurile fierbinți înainte de culcare, alungă somnul. Apa călduță e cea mai bună 4. Nu bea alcool înainte de somn, cel puțin patru zile pe săptămână 5. Dacă ai insomnii repetate, consultă un medic, nu te trata după ureche