Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes îşi ridică astăzi cortina. Timp de două săptămâni, EVZ vă ţine la curent cu ce se întâmplă la cel mai mare eveniment cinematografic.
Pe covorul roşu de la Cannes sunt aşteptate să păşească celebrităţi din toată lumea. Şi anul acesta, România este bine reprezentată, fie că este vorba de clienţi constanţi, precum Cătălin Mitulescu, ori de actriţe consacrate ca Maia Morgenstern sau aflate la al doilea rol - Ada Condeescu. Cel de-al doilea lungmetraj de Cătălin Mitulescu, "Loverboy", va avea premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. În competiţia oficială a intrat un alt nume românesc, însă din partea Franţei: Radu Mihăileanu, cu "La Source des femmes". În Atelierul Festivalului de la Cannes se află şi "Lupu", de Bogdan Mustaţă.
"Loverboy" - prostituţie şi lux
Luca (George Piştereanu) este un tânăr de 20 de ani, care seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Luca se îndrăgosteşte de una dintre potenţialele sale victime. E vară pe malul Dunării, la Hârşova.
Muzica bubuie din maşinile luxoase, fetele sunt bronzate şi Veli (Ada Condeescu) fuge de-acasă în patul lui Luca. Prima dragoste n-a fost niciodată mai periculoasă de atât. Aşa sună sinopsisul lui "Loverboy", după un scenariu de Cătălin Mitulescu, Bianca Oana şi Bogdan Mustaţă.
"La Source des femmes"
Cât despre lungmetrajul lui Radu Mihăileanu selectat în Competiţie, conform unui sinopsis mai vechi, acesta se axează pe o "grevă a sexului" pusă la cale de femeile musulmane dintr- un sat izolat, pentru a-şi convinge bărbaţii să le aducă apă dintr-o fântână aflată departe de localitate. Mihăileanu a studiat Coranul şi Islamul pentru a se documenta pentru acest lungmetraj vorbit exclusiv în arabă, dar a şi locuit într-un sat din Maroc, încercând să vadă lumea prin ochii localnicilor.
În ceea ce priveşte debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, acesta se va concentra asupra destinului unui adolescent de 16 ani, Lupu, al cărui tată a murit pe când el era copil.
Juriul, actriţa şi producătorii
Un fidel al Croazetei, regizorul Corneliu Porumboiu, revine la această ediţie în ipostază de jurat: se numără printre cei care vor decide premianţii la Cinefondation şi cine va obţine Palme d’Or pentru scurtmetraj. Actriţa Maia Morgenstern vine la Cannes cu un thriller psihologic, selecţionat în secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs– "La fin du silence" de Roland Edzard.
Producătoarea Ada Solomon a fost selectată în programul "Producers on the Move". Colegul ei de breaslă, Dan Burlac, va prezenta pe Croazetă proiectul "Los Varados", în care Eric Cantona, fotbalistul care a devenit celebru pentru cariera lui de pe Old Trafford, va juca rolul unui căpitan galician aflat la bordul unei nave comerciale vechi, care arborează steagul Panamei şi are un proprietar grec.
Totodată, proiectul româno-afgan "Firuza", în regia lui Barmak Akram şi avându-l ca producător pe Dan Burlac, a fost selectat anul acesta la Cannes Co-Production Forum, unul dintre cele mai importante evenimente de pe piaţa de film din Europa, care va avea loc în data de 14 mai.
Coproducţia între Elefant Film, casa de producţie românească, şi Kabuli Film, casa de producţie a lui Barmak Akram, propune drama unei tinere din România care pleacă în Afganistan pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu tatăl ei de origine afgană, despre care este convinsă că a murit. La Festival vor fi prezentate 17 scurtmetraje româneşti incluse în "Romanian Short Waves", program tematic din cadrul Short Film Corner.
SCURTMETRAJE ROMÂNEŞTI
Filme "puse la colţ"
- "Strung Love", de Victor Dragomir
- "Draft 7″, de Luiza Parvu
- "Între prieteni", de Ozana Nicolau
- "Apele tac", de Anca Miruna Lăzărescu
- "Skin", de Ivana Mladenovic
- "15 iulie", de Cristi Iftime
- "Jaful", de Dan Radu Mihai
- "Adulter", de Peter Kerek.
Proiecţia "Romanian Short Waves" va avea loc la Palais des Festivals, Palais F, pe 17 mai, începând cu ora 11.30. În afara acestui program vor fi prezentate într-o proiecţie specială filmele "Captivi de Crăciun" de Iulia Rugină şi "Lunch Break" de Ciprian Alexandrescu. "UCIDERE ILEGALĂ"
Documentar şocant despre moartea Prinţesei Diana O serie de fotografii realizate în 1997, la moartea Prinţesei Diana, vor fi prezentate, vineri, la Cannes, în documentarul "Unlawful Killing" (Ucidere ilegală), susţinut de actorul Keith Allen şi de Mohamed Al Fayed, al cărui fiu, Dodi, a murit împreună cu Diana.
Lungmetrajul de 90 de minute include instantanee în alb şi negru ale momentelor când Prinţesa Diana şi-a găsit sfârşitul.
Potrivit publicaţiei britanice "Daily Mail", imaginea părului blond al prinţesei, răvăşit de şocul suferit, şi a trăsăturilor clar vizibile nu a fost niciodată publicată, iar actorul Keith Allen a precizat că fotografia va fi arătată întregii lumi, mai puţin în Marea Britanie. Motivul: "Avocaţii britanici au insistat să facă 87 de tăieturi înainte de o eventuală lansare în Regat. Decât să măcelărească filmul, îl prezentăm în Franţa, apoi în SUA şi oriunde în lume, exceptând Marea Britanie".