Cum să gătiţi sănătos şi să staţi puţin în bucătărie

Cum să gătiţi sănătos şi să staţi puţin în bucătărie

Gătiţi la foc tare, într-un timp cât mai scurt, "prăjiţi" în tigaia de teflon într-o linguriţă de ulei şi aburiţi legumele ca să nu-şi lase vitaminele în apă. Şi tigaia "wok" scurtează mult timpul de preparare.

A găti sănătos nu înseamnă a sta ore în şir în bucătărie, ca pe vremea bunicii. Pentru a păstra intacte vitaminele şi nutrienţii, gătiţi la temperaturi înalte, într-un timp cât mai scurt, cu puţină grăsime.

Tigaia de teflon, grillul, tigaia "wok", oala cu presiune şi aparatul de gătit la aburi sunt instrumente indispensabile care simplifică munca în bucătărie şi păstrează proprietăţile alimentelor.

Iată metodele cele mai bune şi rapide pentru a găti sănătos.

1. Gătiţi la foc mare, într-un timp cât mai scurt

Ciorba clocotită "tradiţional" mai mult de două ore e cu siguranţă gustoasă, dar secată de vitamine, proteine şi greu de digerat.

"Doar gustul mai e de supa care a dat în clocot ore în şir. Majoritatea vitaminelor s-au dus, o mare parte din proteine s-au coagulat şi s-au prins de pereţii vasului, formându-se compuşi greu de digerat. Şi glucidele se pierd, dar, oricum, mâncăm destul zahăr, deci, nu e mare pagubă", explică specialistul în nutriţie Corina Zugravu.

Cea mai sănătoasă, dar şi cea mai rapidă tehnică de gătit este la foc mare, într-un timp cât mai scurt. "Cu cât tratamentul termic este mai scurt, cu atât se conservă mai multe vitamine şi nutrienţi. Acasă este foarte greu să gătim la 150 de grade C, dacă nu avem oală sub presiune. La oala cu presiune, şi carnea cea mai tare este fiartă în zece minute. În plus, fără urmă de germeni", adaugă specialistul în nutriţie.

2. Sotare versus prăjire

Sotarea este o prăjire la o temperatură mare, într-un timp cât mai scurt, în mai puţin ulei şi mai multă apă, cu cât mai puţine pierderi de vitamine. Poate înlocui cu succes prăjitul cepei. Atenţie însă, în cazul ciupercilor, care îşi lasă foarte multă zeamă, nu trebuie să adăugaţi înainte apă.

"Cum nu putem să mâncăm ciuperci sau vinete crude, putem prepara garnituri sau tocăniţe delicioase prin sotare. Dovleceii, vinetele, fasolea verde şi galbenă, ceapa şi ardeiul se sotează rapid", mai spune nutriţionistul.

3. "Prăjiţi" în tigaia de teflon şi pe grill

Gătind la o temperatură mare în tigaia de teflon, nu aveţi nevoie de o cantitate mare de ulei. Puteţi prepara chiar şi ouă ochiuri cu o linguriţă de ulei. Grillul e mai sănătos decât grătarul clasic, cu fum "cancerigen".

"Studiile au arătat că prin descompunerea cărbunelui rezultă compuşi cancerigeni, însă de câteva ori pe an nu este atât de nociv", mai spune nutriţionistul.

4. Opărire

Opărirea este o metodă ideală de a anihila toţi germenii din legume şi carne şi de a proteja vitaminele. Opăriţi legumele înainte de a le adăuga în salate sau dacă vreţi să le conservaţi.

"Atunci când tăiem legumele pentru salate, aerul din jur oxidează foarte repede vitaminele, iar enzimele din legume oxidează, la rândul lor, vitaminele. Opărirea prealabilă a legumelor omoară aceste enzime. În plus, legumele opărite se conservă mai bine", subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.

5. Gătiţi la baia de aburi

Legumele perisabile precum mazărea, fasolea verde, dovleceii, dar şi cartofii sau porumbul se frăgezesc la baia de aburi. "Nu este nevoie de aparate foarte scumpe, întrucât tehnologia nu este foarte complicată. Vitaminele nu rămân în apă, pentru că legumele nu intră în contact cu apa", adaugă nutriţionistul.

6. Prăjirea în tigaia "wok"

Tigaia "wok" are o formă curbată şi este fabricată din materiale bune conducătoare de căldură (fontă, oţel), scurtând foarte mult timpul de preparare. Pentru a se pătrunde cât mai bine, legumele şi carnea trebuie mărunţite foarte bine.

7. Coacerea: grăsimi şi vitamine mai puţine

Mâncarea preparată la cuptor este crocantă şi gustoasă, dar săracă în vitamine şi nutrienţi. "Carnea rezistă mai bine la cuptor, însă legumele «nu suportă» un timp lung de preparare", mai adaugă specialistul. "La supa care a dat în clocot ore în şir vitaminele s-au dus, proteinele s-au prins de pereţii vasului, formându-se compuşi greu de digerat" CORINA ZUGRAVU, medic nutriţionist

ALTE SFATURI UTILE

Evitaţi folia de aluminiu, fără făină la sosuri

  • Nu înveliţi alimentele în folie de aluminiu. Puteţi folosi folie de aluminiu deasupra tăvii, dar evitaţi "să împăturiţi" alimentele cu ea. E o bună conductoare de căldură şi scurtează timpul de coacere. Studiile au arătat că folia de aluminiu folosită la gătit contribuie la apariţia Alzheimerului. De aceea, există în comerţ o folie specială de gătit, care e considerată sigură.
  • Nu îngroşaţi sosurile cu făină. Făina adaugă calorii suplimentare sosurilor şi le face greu de digerat. Pentru a îngroşa sosurile, folosiţi legume mărunţite şi pastă de tomate.