Ce se ascunde în spatele poftelor ap?rute din senin

Ce se ascunde în spatele poftelor ap?rute din senin

Dorin?a de neoprit de a mânca ciocolat? poate avea leg?tur? cu lipsa de magneziu, iar pofta de migdale ori de nuci tr?deaz? boli de inim? sau probleme cu tiroida

Pe când pofta de alimente dulci, s?rate sau bogate în gr?simi exprim? o stare de stres cronic? ?i o alimenta?ie dezechilibrat?, dorin?a de a consuma carne sau oleaginoase poate semnaliza lipsa unor nutrien?i. Este bine s? ?ine?i cont de poftele care v? macin? pentru c? satisfacerea lor poate însemna ?i o via?? mai s?n?toas?. Iat? poftele care apar frecvent ?i problemele pe care le tr?deaz?. 1. Pofta de ciocolat? e frecvent? mai ales în rândul femeilor ?i teoriile care o explic? sugereaz? atât deficien?a de magneziu, cât ?i schimb?rile bru?te de dispozi?ie.

  • O BOAL? ca un DEMON. Povestea COPIILOR care SE ÎNFOMETEAZ? fiindc? se v?d cât Casa Poporului

Dac? nu vre?i, totu?i, s? v? compromite?i silueta, cea mai indicat? este ciocolata neagr? pentru c? are mai pu?ine gr?simi ?i face bine inimii. ,,Dulciurile sunt alimente care creeaz? dependen?? ?i dac? mânc?m astfel de alimente, pofta reapare. Îns?, dac? mânca?i fructe, legume sau paste integrale, nu mai apare acea poft? irezistibil? de dulce’’, este de p?rere expertul în nutri?ie Gheorghe Mencinicopschi. Pofta de dulce poate fi asociat? ?i cu diabetul de tip II. 2. Pofta de carne poate ap?rea din cauza gustului s?u pl?cut, dar poate tr?da ?i o lips? de proteine, mai ales în urma unor activit??i fizice ?i intelectuale intense.

  • Ingredientele capcan? care ne compromit postul

3. Pofta de paste sau de pâine poate indica o posibil? depresie. Carbohidra?ii ajut? la eliberarea serotoninei (hormonul fericirii) în organism, iar o diet? bogat? în proteine ?i s?rac? în carbohidra?i poate duce la schimb?ri de dispozi?ie. Pentru o diet? echilibrat? ?i s?n?toas?, cele mai indicate sunt pastele integrale. 4. Pofta de oleaginoase. Nucile, migdalele, alunele sunt bogate în gr?simi nesaturate, iar dorin?a de a consuma aceste alimente poate semnala existen?a unor afec?iuni generate de caren?a acizilor gra?i nesatura?i (boli de inim?, colesterol crescut, sau hipertiroidie). ,,Poate s? indice caren?a ?i necesitatea organismului de a-?i reechilibra aportul de acizi gra?i esen?iali’’, a ad?ugat expertul în alimenta?ie Gheorghe Mencinicopschi.

  • Dou? boli mai periculoase ca ANOREXIA ?I BULIMIA fac ravagii printre tinerele din ziua de azi

Pe de alt? parte, exist? ?i p?reri care contrazic teoria leg?turii dintre pofte ?i caren?e. „Teoria sel-fselec?iei alimentare nu se mai dovede?te a fi real?, cât? vreme omul este confruntat ast?zi cu atâtea tenta?ii alimentare. Poate s? pofteasc? dup? ceva anume pentru c? acel gust îi este familiar ?i prietenos înc? de când era copil, pentru c? îi creeaz? confort, pentru c? îl asociaz? cu amintiri pl?cute, etc. Nu pentru c? ar avea nevoie de ceva anume”, este de p?rere medicul nutri?ionist Corina Zugravu. Dac? sim?i nevoia s? mânca?i „acrituri”, merge?i la medicul de familie pentru analize ?i control

  • ?ASE alimente care î?i fac INIMA ??ND?RI, din cauza unui INGREDIENT pe care îl CONSUMI ÎN FIECARE ZI

"Dac? mânca?i fructe, legume, paste integrale, nu o s? mai apar? pofta irezistibil? de dulce.” GHEORGHE MENCINICOPSCHI, expert în alimenta?ie De ce poftim la l?mâi, mur?turi, sare Alimentele acre (o?et, bor?, l?mâi, mur?turi) indic? deficite enzematice, dar apar ?i la cei care consum? excesiv alcool ?i gr?simi. Pofta de acrituri anun??, de asemenea, gastrite sau hepatite.

  • DESCOPERIRE. O anumit? grup? de alimente reprezint? MINUNEA care-i ajut? pe diabetici în lupta cu boala

Dorin?a de a gusta din drojdia de bere când se prepar? pâine sau cozonaci indic? lipsa vitaminelor B, dar ?i astenie, nevroze, anemii, afec?iuni cardio sau cerebrovasculare. Pofta de sare, îns?, ascunde caren?a sodiului din organism, provocat? mai ales de transpira?ii excesive, diaree. O astfel de poft? nu trebuie satisfacut? în totalitate, deoarece sarea agraveaz? chiar bolile pe care le reclam?.