Cum voia Rudel Obreja să câştige un milion de euro folosind noile CODURI în materie PENALĂ şi o FALSĂ INFLUENŢĂ la INALTA CURTE

Cum voia Rudel Obreja să câştige un milion de euro folosind noile CODURI în materie PENALĂ şi o FALSĂ INFLUENŢĂ la INALTA CURTE

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a pretins un milion de euro de la un inculpat pentru a interveni la Instanţa Supremă ca să-l scape de închisoare.

Inventivitatea infractorilor ţine pasul cu modernizarea legislaţiei. Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a devenit prima persoană care a găsit de cuviinţă să facă rost de mulţi bani pe seama intrării în vigoare a noilor Coduri în materie penală, eveniment care s-a produs la data de 1 februarie 2014. Mita: un milion de euro Ştiind că noile legi sunt mai blânde, reduc mult pedepsele şi prescripţia faptelor intervine mult mai rapid, Rudel Obreja şi-a vândut, contra sumei de un milion de euro, falsa influenţă pe care ar fi avut-o asupra completului de recurs de la Instanţa Supremă. El a promis unui inculpat care spera să obţină în recurs anularea condamnării la închisoarea cu executare pe care o primise în primă instanţă că îi va obţine o hotărâre favorabilă. "Suspectul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 de euro, să fie remisă înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa de 800.000 euro, după obţinerea soluţiei favorabile", susţin procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sfat de tergiversare Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a "noului cod". În realitate, recursul inculpatului a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă. Dacă ar fi fost condamnat definitiv pentru corupţie, pentru faptul că a sesizat DNA, denunţătorul ar fi putut beneficia de reducerea pedepsei la jumătate. Însă, conform surselor noastre, acesta a fost condamnat pentru alte fapte, adică nu beneficiază de această prevedere. Procurorii DNA l-au reţinut ieri pe Rudel Obreja, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014. El a fost dus la Tribunalul Bucureşti, în termenul prevăzut de noua procedură penală (cu şase ore înainte de expirarea ordonanţei de reţinere). Tot conform noilor norme, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Verdictul poate fi contestat la Curtea de Apel Bucureşti, contestaţie ce va fi soluţionată tot de un singur magistrat: judecătorul de drepturi şi libertăţi.

Numele lui Vîntu, vehiculat Identitatea denunţătorului din acest dosar este foarte bine păzită de către autorităţile judiciare. Acestei persoane, aflată acum în închisoare - ca urmare a condamnării definitive pe care a primit-o de la Instanţa Supremă, i s-a acordat protecţie. Astfel că este fictiv numele denunţătorului care s-ar regăsi în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Rudel Obreja, conform unor surse judiciare. În mass-media deja a fost vehiculat numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, ca fiind denunţătorul în acest caz, dar informaţia nu a fost confirmată de autorităţi. SOV a fost condamnat definitiv de Instanţa Supremă, în 27 ianuarie, la doi ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa.