Cum explică ministrul Finanțelor amenda primită de Fisc și intenția de a lipi somațiile pe ulile românilor

Cum explică ministrul Finanțelor amenda primită de Fisc și intenția de a lipi somațiile pe ulile românilor

Amenda primită de Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost acordată de Autoritatea de Protecție a Datelor pentru că Fiscul a publicat lista persoanelor fizice cu datorii la buget pe site-ul Guvernului și nu pe cel al ANAF, a reamintit, astăzi, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, amenda a avut drept cauză unele greșeli apărute în listă.

În ceea ce privește publicarea listei cu acești datorinici, care înregistrează datorii de peste 1.500 de lei la buget, Dragu a menționat că „este important să aducem la cunoștința contribuabililor aceste datorii. Unii au declarat că au uitat de aceste datorii”. În context, ministrul a reamintit și că România are cele mai mici venituri publice din UE, raportat la PIB.

Un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală prevede ca somațiile trimise persoanelor fizice să fie lipite pe ușile locuințelor acestora.

Dragu a menționat că „este vorba despre persoane cărora nu li poate înmâna în altă manieră această decizie”. Ea a reamintit că proiectul este în dezbatere publică, și că Ministerul Finanțelor strânge în prezent informații pentru a îmbunătăți cadrul legal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști de ce nu dă Fiscul dovadă de același grad de transparență și atunci când vine vorba de controalele efectuate de ANAF, invocându-se în special controalele care ar fi avut loc la sediile firmei Hexi Pharma, dar și la Asesoft, firma controlată de Sebastian Ghiță.

Dragu a promis că, în curând, aceste informații vor fi făcute publice. „Există un grup de lucru care verifică aceste elemente care țin de fraudă și evaziunea fiscală”, a mai spus Dragu.