”Iepurele de jad” a lăsat urme pe Lună. Yutu-2 s-a desprins de sonda Chang'e-4
- Marius Bâtc ă
- 4 ianuarie 2019, 16:22
Trenul de aterizare al sondei spațiale chineze Chang'e-4 s-a separat de transportorul Yutu-2, care a ajuns pe suprafața nevăzută a Lunii, au anunțat reprezentanții Administraţiei Naţionale Spaţiale din China.
Camerele de luat vederi amplasate pe trenul de aterizare au realizat fotografii ale primei amprente lăsate de transportorul Yutu-2 (Iepurele de jad) pe suprafața Lunii, imaginea fiind transmisă Centrului de Control a Zborului Spațial din Beijing, prin intermediul satelitului de telecomunicații Queqiao.
Ultimele pregătiri pentru separare au vizat verificarea stării satelitului Queqiao, a datelor privind mediul înconjurător din zona de aselenizare, a stării instalațiilor și unghiului de incidență a razelor solare.
Specialiştii Centrului de Control a Zborului Spațial din Beijing au dispus joi, la ora 15 şi 7 minute, începerea separării trenului de aterizare de transportorul Yutu-2. Acesta din urmă a desfășurat cele două panouri solare și catargul, procedând la aselenizare. Suprafaţa nevăzută a Lunii a fost atinsă la ora 22 şi 22 de minute.
Modulul de asolizare din misiunea Chang'e 4 s-a plasat cu succes pe faţa nevăzută a Lunii joi dimineaţă în craterul Von Karman din bazinul selenar South Pole-Aitken (SPA), denumit după astronautul american Robert Grant Aitken şi aflat în apropiere de polul sudic al satelitului natural al Pământului.
China a devenit prima ţară din lume care a reuşit să plaseze cu succes un dispozitiv spaţial pe faţa nevăzută a Lunii, în cadrul unei misiuni ce face parte din ambiţiosul program spaţial al acestei ţări.
Sonda Chang'e 4, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, a purtat la bordul ei un modul de asolizare şi un rover autonom. Acesta din urmă are misiunea de a explora suprafaţa selenară şi de a realiza mai multe experimente ştiinţifice.
Printre ele se află şi măsurarea conţinutului de apă din scoarţa Lunii şi a radiaţiei lunare, folosind un instrument creat de o echipă de cercetători germani.
Sonda Chang'e 4 a transportat la bordul ei şi seminţe, care vor fi utilizate în cadrul unui experiment ce vizează cultivarea unor legume într-un habitaclu ermetic pe suprafaţa lunară.