58% din populația Republicii Moldova ar vota la referendum

58% din populația Republicii Moldova ar vota la referendum Alegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

58% din populația adultă a Republicii Moldova ar merge la vot în cazul în care s-ar organiza un referendum pentru aderarea țării la Uniunea Europeană și ar vota în favoarea acestei idei.

Republica Moldova în UE, o idee susținută de 58% dintre cetățeni

Pe de altă parte, circa 31% dintre respondenți au spus că ar vota împotriva intrării în UE, iar 11% dintre cei chestionați au declarat că nu știu sau nu vor să răspundă.

Sunt rezultatele celui mai recent barometru de opinie publică prezentat de compania sociologică iData, citat de IPN.

Uniunea Europeană, Republica Moldova

Uniunea Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

„Dacă vorbim despre vectorul european, discuțiile despre referendum încep să se transforme în procente și avem o creștere ușoară a ponderii celor care ar susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul unui referendum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, 58% din toată populația adultă din Republica Moldova ar vota pentru aderare și doar 31% vota contra. Respectiv, un astfel de referendum ar aduce o victorie clară a cauzei proeuropene”, a declarat Mihai Bologan, director executiv al iData.

Ieșirea Republicii Moldova din CSI, susținere ceva mai slabă

Sondajul a avut și o întrebare privitoare la ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Aici, opiniile locuitorilor din Republica Moldova sunt ceva mai echilibrate, cu 40,5% pentru și 35,5% împotrivă.

„De iure, Republica Moldova încă face parte din CSI, dar de facto relațiile cu CSI sunt din ce în ce mai slabe, mai puține și mai greu de menținut, din diferite motive. Astfel, ceva mai mulți moldoveni, 40,5%, ar fi în favoarea ieșirii Republicii Moldova din CSI, iar 35,5% ar fi împotrivă. Deci, prevalează ponderea celor care sunt pentru a ieși din această comunitate. Dar, în același timp, sunt mulți împotrivă și 24% nu au o opinie despre acest fapt”, a mai spus Mihai Bologan.

Maia Sandu și PAS, încă pe prima poziție

Actuala șefă a statului, Maia Sandu, este în continuare favorită pentru câștigarea unui nou mandat de președinte al Republicii Moldova, cu 30,4% din totalul opțiunilor. Ea este urmată de fostul președinte Igor Dodon, în prezent judecat sub diverse acuzații penale, printre care cea de trădare de țară, cu 14,3% dintre opțiuni.

Fostul premier Ion Chicu ar aduna doar 6,1% dintre voturi, Renato Usatîi este dorit ca președinte de 3,9%, primarul din Chișinău Ion Ceban ar strânge 3% din totalul voturilor, iar fostul șef de stat Vladimir Voronin ar aduna doar 2,5% dintre opțiunile electorale.

În ceea ce privește partidele, doar trei formațiuni ar intra într-un nou parlament. Actualul partid de guvernământ, PAS, ar avea 25,6% din voturi.

Falanga putinistă moșită la Moscova de Vladimir Putin și condamnatul fugar Ilan Șor, intitulată Blocul „Pobeda”, ar strânge 13,7% din voturi, (cifră obținută prin însumarea opțiunilor pentru partidele ce compun acest bloc politic).

Partidul Socialiștilor ar fi foarte aproape de putiniștii lui Șor, cu 13,1% dintre opțiuni.

Sondajul iData a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1022 de persoane, din 304 localități, între 22 și 27 mai. Eroarea maximă de eșantionare este 3%.