3 mai, Ziua mondială a libertății presei. Mai sunt jurnaliștii liberi și oferă informația corectă?

3 mai, Ziua mondială a libertății presei. Mai sunt jurnaliștii liberi și oferă informația corectă?

Marcată în fiecare an la 3 mai, Ziua mondială a libertăţii presei este celebrată prin numeroase evenimente organizate la nivel mondial.

Ziua mondială a libertăţii presei reprezintă un prilej de a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, de a evalua situaţia libertăţii presei în lume, de a apăra mass-media de atacurile asupra independenţei sale şi de a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesie, potrivit www.un.org.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai - Ziua mondială a libertăţii presei - pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: "Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat" dar şi ca un răspuns la o chemare a jurnaliştilor africani, care, în 1991, a produs Declaraţia Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă.

Josep Borell, reprezentatul UE pentru politică externă, și-a exprimat preocuparea și compasiunea pentru jurnaliști și a deplâns decesul unui mare număr de jurnaliști în ultimii ani. El a criticat și discriminarea de gen în exercitarea acestei profesii dedicate informării corecte a populației în societățile democratice.

Ne puteți urmări și pe Google News

naltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a referit duminică, în ajunul Zilei mondiale a libertăţii presei, la jurnaliştii asasinaţi din 2020. Josep Borell şi-a exprimat preocuparea deosebită faţă de violenţele la adresa femeilor care exercită această profesie.

76 de jurnaliști uciși în întreaga lume de la începutul anului 2020

În numele UE, Borrell a amintit că, potrivit observatorului UNESCO, de la începutul anului 2020 au fost ucişi 76 de jurnaliști în întreaga lume. De asemenea, “mulţi alţii au fost arestaţi, hărţuiţi sau amenințați”, adăugând că “este deosebit de îngrijorătoare violența de gen împotriva jurnalistelor”.

Şeful diplomaţiei europene a apreciat că “libertatea presei înseamnă siguranţă pentru toţi” şi a definit-o drept “fundamentul societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţie credibilă şi pot lua decizii fundamentate”.

Josep Borrell a mai spus că libertatea presei şi libertatea de exprimare trebuie promovate şi protejate “peste tot” şi a subliniat că “UE este dispusă să facă mai mult” pentru a îndeplini acest deziderat, relatează Agerpres.

400 de jurnaliști au fost beneficiari ai fondului european pentru protejara apărătorilor drepturilor omului

“UE va continua să se pronunțe împotriva oricăror restricții la adresa libertății de exprimare şi contra cenzurii, atât online, cât şi offline”, a adăugat Borrell. Înaltul reprezentant pentru politică externă al UE a precizat că peste 400 de jurnalişti “au beneficiat” anul trecut de pe urma fondului european pentru protejarea apărătorilor drepturilor omului.

Şeful diplomaţiei europene a mai spus că UE va continua să acţioneze împotriva dezinformării şi va căuta modalităţi de a sprijini financiar presa independentă.

Photo 161864138 © motortion | Dreamstime.com