În 2022 se schimbă totul! O nouă forță va prelua puterea. România intră la mijloc
- Andreea Vlad
- 26 decembrie 2021, 12:47
2022 vine cu schimbări importante în regiune și pe plan politic extern. Analistul H.D. Hartmann, invitat la ultima ediție din acest an a emisiunii „Pe Plan Extern”, a făcut câteva previziuni pentru anul care stă să înceapă.
„Previziuni pentru 2022? Anul francez. Va începe președinția franceză a Uniunii Europene iar Emmanuel Macron a semnat Tratatul de la Quirinal. Franța dorește poduri peste Mediterană, trenuri de viteză franco-italiene, o apropiere fizică cu Africa de Nord - Liga Sudului, ca răspuns la Liga Hanseatică de care Germania s-a folosit pentru ocuparea economică a Europei”, a precizat H.D. Hartmann, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DC News TV.
„Fără discuție va fi anul francez, visul Franței de a redeveni putere mondială”
„Fără discuție va fi anul francez, vor fi alegeri prezidențiale, a amintit H.D. Hartmann, care a subliniat visul Franței de a redeveni putere mondială.
Amintim că luna trecută Franța și Italia au semnat la Roma, un tratat bilateral, considerat de importanţă "istorică", menit să consolideze relaţiile de cooperare dintre cele două ţări puse la încercare în ultimii ani de o criză diplomatică, în timp ce semnarea acestui document intervine pe fondul unei tranziţii în Europa odată cu retragerea Angelei Merkel din prim-planul scenei politice. Tratatul a fost parafat la Palatul prezidenţial Quirinal de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi de şeful guvernului italian, Mario Draghi, în prezenţa preşedintelui italian Sergio Mattarella.
„Va fi un an al Franței. În regiune nu știm dacă va fi război în Ucraina, dar fără discuție Kievul nu își mai poate permite economic, social, cultural, militar, această stare de permanent conflict. Acolo va trebui să se întâmple ceva”, a completat expertul.
Regiunea Mării Negre va încăiera 3 mari puteri
În Olanda vom putea presupune că Mark Rutte, care s-a opus dreptului natural al României de a intra în Schengen, va avea un guvern după 275 de zile de la alegerile la care a câștigat cel mai mare număr de voturi nu au fost un succes. Va fi probabil un guvern foarte slăbit”, a completat expertul.
În flancul estic Marea Neagră va juca un rol cheie, iar 2022 va arăta clar miza sa geopolitică. „Regiunea Mării Negre va deveni spațiu de rivalitate între cel puțin 3 mari puteri: UE, SUA și Federația Rusă iar Franța își negociază poziția”, a conchis H.D. Hartmann.
Ungaria vine tare din urmă?
Analistul a amintit și că în 2022 Germania va intra cu un guvern nou după 16 ani în care Angela Merkel a condus cea mai puternică economie a Europei. Anul care vine aduce cu el „restructurări fundamentale de concepții politice care sunt anunțate de o vizită pe care nimeni nu a băgat-o în seamă în presa din România: Vizita de la finalul acestui an a lui Emmanuel Macron în Ungaria”.
„Este foarte clar că pe subiectul statului de drept vor exista dezacorduri, dar cred că pe subiectele suveranității, pe subiectul modelului de creștere și pe subiecte multiple poate exista și capacitatea de a găsi compromisuri utile”, a declarat Macron la Budapesta.
De menționat că în 2021, Viktor Orban a atras o ripostă virulentă din partea instituțiilor de la Bruxelles în urma acțiunilor sale care se sustrag politicii oficiale a Uniunii Europene. Ca şi Polonia, Ungaria a adoptat mai multe legi contestate la Bruxelles, inclusiv un text care interzice reprezentarea homosexualității în faţa celor cu vârsta sub 18 ani. Și, ca și Varșovia, ea contestă supremația dreptului european asupra dreptului național.
Ca răspuns, Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri împotriva acestora pentru subminarea statului de drept și a valorilor UE.