Editura Evenimentul si Capital

2017. Mega-festivitate bifată şi a doua zi uitată: O sută de ani de la marea bătălie de la Mărăşeşti | România cititorilor

Autor: | | 0 Comentarii | 179 Vizualizari

Urmărind fastuoasa manifestare televizată întru cinstirea acestui glorios moment istoric, făptuit de armata regală a României, mi-am amintit câteva rânduri dintrun articol mai vechi al subsemnatului, din EVZ/EVZ.RO: „(...) Răspunsuri ca „nu am motive să mă sacrific” sau chiar „mai bine cu ruşii decât cu nemţii şi americanii” ş.a.m.d., sunt stupefiante să le citeşti sau să le auzi acum, în 2015, într-un stat european democratic, membru important al flancului de sud-est al NATO”.

Mă refeream atunci la nişte întrebări aparent stupide, postate parşiv de „unii” pe Facebook, de genul: „În cazul unui atac armat asupra ţării tale eşti gata să o aperi cu arma în mână?” sau „Te prezinţi la încorporare dacă eşti chemat?” şi altele asemănătoare, la care şi azi răspund negativ destui bărbaţi tineri.

Bineînţeles, că sub acoperirea anonimatului! Incitat, am răsfoit iar paginile, îngălbenite de trecerea anilor, ale jurnalului intim de front, adresat tinerei sale soţii de către colonelul Ion Barozzi, erou post-mortem, căzut în bătălia de la Mărăşeşti. Şi, în concluzie, ce reţinem astăzi din ceea ce consemnează, printre altele, cu pregnant talent scriitoricesc şi analitic acest ofiţer rezervist, aflat atunci cu trupa în pregătire de luptă, fiind încartiruiţi într-un sat din Moldova liberă? Eroul nostru nu ştia că-i rămăsese de trăit mai puţin de un an! Încă nu se reuşise implementarea unei bune părţi din eforturile de modernizare a armatei române cu armament nou şi logistică, depuse cu abnegaţie de renumitul general francez Berthelot.

În ianuarie 1917, ostaşii erau încă zdrenţăroşi, fără rufărie, fără mitraliere şi fără tunuri, doborâţi de tifos exantematic. Instrucţia, aproape egală cu zero, iar directivele care soseau erau frumoase, dar nerealizabile. Dezertori cu ghiotura, starea morală a trupei îngrijorătoare, iar conducătorii discutabili! Câţiva, pe ici-colo, cu ceva viziuni mai limpezi şi mai inimosi. Restul... cu petreceri, libaţiuni, partide de poker sau de amor cu dame din vecinătate. După o ceremonie a depunerii jurământului noilor recruţi, a urmat masa festivă simandicoasă, cu chef, sampanie fină, muzică militară şi de dans pentru ofiţerime si invitaţii de onoare locali, domni şi doamne. La trupă, figura tot mămăliga zilnică. Cum grosul trupei era majoritar format din ţărani săraci, în parte analfabeţi, mai mult promisiunile ferme legate de împroprietărire - făcute anterior de Regele Ferdinand al României - îi mobilizau serios pe mulţi să reziste vicisitudinilor.

Bântuia degringolada comunicatelor telefonice şi informaţiilor aleatorii cu privire la situaţia frontului sau zvonurile de-a-dreptul fanteziste, alarmiste, aduse de ordonanţe ale ofiţerilor, trimise cu sarcini gospodăreşti prin comunele alăturate, precum şi ordine superioare contradictorii, cu privire la următoarele direcţii de mişcare ale trupei sau la datele şi orele de deplasare ale acesteia. Drumurile erau aproape impracticabile din cauza troienelor de zăpadă şi apoi a noroaielor.

Nici relaţia cu aliaţii ruşi de până atunci nu era una foarte cordială, fiindcă unii ofiţeri ţarişti îi tratau adesea cu oarece superioritate pe ai noştri şi ignorau capacitatea de luptă a românilor. Totuşi, românii au făcut încă o dată istorie în vara încrâncenată a anului 1917, în luptele aprige – chiar om la om - desfăşurate la Mărăşti, Oituz si Mărăşeşti.

Deviza mobilizatoare „Pe aici nu se trece!” a devenit realitate.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate